Κυριάκος Μητσοτάκης: «Περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ»

Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη ΑΝΤ1 εκλογές

Τι είπε για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη, έρχονται λίγες ώρες μετά τις ειδικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε από εκδήλωση στα ναυπηγία Ελευσίνας και αφορούν νέους, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Αναλυτικά, όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1:

– Το άλλο χρώμα στην κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να συμπεριλάβω σε θέσεις ευθύνης άτομα από με άλλη πολιτική καταγωγή. Μετεκλογικά. Βλέπετε ήδη πολύ άξια πολιτικά στελέχη που μπήκαν στην κυβέρνηση είναι πλέον υποψήφια με τη ΝΔ. Γι’ αυτό μιλάω για μονοκομματική κυβέρνηση αλλά όχι μόνο ενός χρώματος.

– Η σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν μια αναγκαία διακυβέρνηση που πήγε την χώρα μπροστά.

– Σε αυτό το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Χθες παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Η κυβέρνηση στη Γερμανία έχει τρία κόμματα που το ένα πηγαίνει στην ανατολή και τη δύση και αυτό έχει επιπτώσεις.

– Οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο ντιμπέιτ πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα.

– Δεν έχω κάνενα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση.

– Δεν είμαι έτοιμος να πω ότι οι τριετίες θα έχουν αναδρομική ισχύ. Θα ξεπαγώσουν όταν είμαστε στην ευχάριστη θέση ο μέσος όρος της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%. Είναι κάτι που όμως εξετάζουμε. Είναι δύσκολο για κάποιον να έχει παγωμένους μισθούς για μια 10ετια. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε και με τους κοινωνικούς εταίρους όπως κάναμε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

– Υπάρχει μεγάλη δυσκολία σήμερα για το πώς μια οικογένεια θα κάνει το βήμα να αποκτήσει περισσότερα παιδιά. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε παρέμβαση στα επιδόματα του Δημοσίου. Το ίδιο και με το πρόγραμμα Σπίτι μου ώστε νέα ζευγάρια να μπορεί να πληρώσει το δάνειο με δόση μικρότερη του ενοικίου. Όλα τα μέτρα για την οικογένεια στοχεύουν στο να στηρίξουν τις μητέρες να πάρουν την απόφαση να κάνουν 2ο και 3ο παιδί. Τα αποτελέσματα θα έρθουν σε βάθος χρόνου. Το δημογραφικό είναι ζήτημα που μας απασχολεί.

– Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα χειριστεί καλύτερα μια πιθανή γεωπολιτική κρίση.

Η αναθεωρητική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας έχει έρθει για να μείνει. Αν μια νέα ηγεσία της Τουρκίας κάνει άνοιγμα στην Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του μοναδικού ζητήματος με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο η ένταση να συνεχιστεί γι’ αυτό και επιμένω στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορά με την Τουρκία τη γεωπολιτική διαφορά που αποτέλεσε την αιτία των τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανέναν άλλο ζήτημα που αφορά το Αιγαίο είτε αφορά αποστρατιωτικοποίηση είτε ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης. Θα επιδιώξω ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο.

– Θα έχω προσωπική επίβλεψη του τομέα της Υγείας, πιο στενή από ό,τι θα περίμενε κανείς για πρωθυπουργό. Έχουμε εξασφαλισμένους πόρους. Όλες οι επενδύσεις στην Υγεία θα γίνουν από πόρους του ταμείου Ανάκαμψης.

– Το ΕΣΥ έδειξε αντοχές στην εποχή της πανδημίας αλλά και τις αδυναμίες του. Η έμφασή μας δίνεται στην ταχύτητα και την ποιότητα της παροχής υγείας. Εγώ είμαι ο τελευταίος που μιλάει για προσλήψεις αλλά εδώ ξέρουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές την επόμενη 4ετια και να το κάνουμε γρήγορα. Δεν συζητώ για παράκαμψη του ΑΣΕΠ αλλά για επιτάχυνση των διαδικασιών. Δεν το κάναμε γιατί έτυχε μια πανδημία.

Χάρη στην πανδημία αποκτήσαμε διπλασιασμό του αριθμού των κρεβατιών των ΜΕΘ και περισσότερους εργαζόμενους στην υγεία. Εμείς θα αναμορφώσουμε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σε πάνω από 80 νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

– Εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των πολιτών. Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Το ερώτημα είναι την θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Τι λέω στους πολίτες; Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ένας τρόπος να είναι ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

– Καταλαβαίνω τα αισθήματα και τα συναισθήματα του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν κάνουμε πολιτική με συναισθήματα. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ του ’80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης  Ψήφισε η Εφη Αχτσιόγλου: "Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει"

– Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις υποκλοπές. Σίγουρα θα βαρύνει πολιτικά αρνητικά και όχι θετικά. Εμείς όμως αυτό που είπαμε το κάναμε: Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την πώληση παράνομου λογισμικού και πήραμε όλα τα θεσμικά μέτρα ώστε αυτό να μην ξαναγίνει. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με πιο αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν.

– Η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορά τους ενοίκους της αριστερής πολυκατοικίας. Αν δεν ήταν κοντά δεν θα τσακώνονταν.

– Ο κ. Ανδρουλάκης από όταν εξελέγη πρόεδρος επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ, δεν το έκανε μετά τις υποκλοπές.

– Η ιστορία γράφει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες. Το τι γίνεται στη δεξιά πολυκατοικία δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ.

– Εμείς βελτιώσαμε τον νόμο που είχαμε ψηφίσει το 2021. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης είπαν ευθέως ο δεύτερος ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές ο Κασιδιάρης και ο πρώτος ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή.

– Κάποιους τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν κατέβει στις εκλογές.

– Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Κάποιοι όμως ασχολούνται με εμάς κατασκευάζοντας σενάρια είτε για τις δημοσκοπήσεις είτε για σενάρια αποστασίας είτε ότι υπάρχουν διεργασίες στην δεξιά πολυκατοικία. Εμείς κάναμε παρέμβαση ώστε να μην μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής.

– Ποτέ δεν θα επιτρέψω να επιστρέψει η χώρα σε εποχές επιτήρησης και Μνημονίων. Οι εποχές των παχιών αγελάδων του covid παρήλθαν οριστικά. Επειδή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πειθαρχημένοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού επιστρέφουμε στο τέλος του έτους το πλεόνασμα που δημιουργούμε. Οι πρώτοι που θα καρπωθούν το πλεόνασμα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα (ανάπηροι, άτομα που λαμβάνουν το εγγυημένο εισόδημα κ.α.)

– Είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις. Όλοι είδαν αυξήσεις αλλά ορισμένοι όχι στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αυτό το διορθώσαμε με 200-300 ευρώ ως ενίσχυση. Είναι δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά.

– Υπάρχει ένας κοινός τόπος για όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν όλες εισαγόμενες. Η κρίση του 2015 ήταν που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας.

– Εκτιμώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3% το 2024.

– Εκτιμω ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί ενώ οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών είναι μόνιμες.

– Επιμένω στο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 930 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετιας.

– Η αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, η αγορά ισορροπεί στο επίπεδο που θεωρεί ότι προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που μπορεί οι καταναλωτές να πληρώσουν. Όσοι εφάρμοσαν μείωση του ΦΠΑ είδαν μείωση στα έσοδα και χωρίς να μειωθούν οι τιμές.

– Στην ερώτηση για την μείωση του ΕΦΚ: Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην τιμή των προϊόντων. Θυμάστε τι έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ; Δεν πέρασε στην τελική τιμή.

– Εμείς λέμε προσωπικό βοηθό για 2.000 συμπολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει 70.000. Μόνο αυτό το μέτρο κοστίζει 2 δισ. ευρώ. Είναι ένα παράδειγμα του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς κοστολόγηση.

– Όσο κινούμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας έχουμε πει ότι προϋπόθεση είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε πλεονάσματα.

– Το Freedom Pass είναι εφάπαξ, μια φορά όταν κάποιος ενηλικιώνεται.

– Θα εξακολουθούμε να μιλάμε προγραμματικά μέχρι τις εκλογές. Θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα του προγράμματος.

– ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει μετά την εκλογή του. Η στρατηγική ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

– Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το καλύτερο σενάριο για τον τόπο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ.

– Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα.

– Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο έχουμε διαφορές.

– Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις.

– Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι της 21ης Μαΐου. Θα σεβαστώ τις συνταγματικές επιταγές. Θα πάρω την διερευνητική εντολή αλλά το τι θα την κάνω θα έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή φωτό: Eurokinissi