Κυριάκος Μητσοτάκης για εκλογές 2023: «Σίγουρα κερδίσαμε εμείς και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ» (LIVE)

Κυριάκος Μητσοτάκης Νέα Δημοκρατία βουλευτικές εκλογές 2023

Τι είπε για την εκλογή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ παραχωρεί αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δεν γνωρίζει αν το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερη αντιπολίτευση.

«Από αύριο το απόγευμα στο γραφείο αυτό θα κάθεται ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο. Πρέπει η ΝΔ να κερδίσει και αυτές τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αισθανόταν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό λόγο της ΝΔ και στο μήνυμα της αισιοδοξίας. Είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ΝΔ θα είχε υπερδιπλάσσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος. «Με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες πιστεύω επιλέγουν θετικά ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία», σημείωσε.

«Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά. Ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη, αλλά δεν περίμενα τέτοια διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν σίγουρα μία ευχάριστη έκπληξη που με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα».

«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον αφορά η συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο προγραμματικά, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», απάντησε.

Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Ανδρουλάκης» είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο», συνέχισε.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης  Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Κυριακό Μητσοτάκη για την καταστροφή στη Θεσσαλία 

Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε.

«Μία γεωγραφική ικανοποίηση είναι η Κρήτη. Ήταν προσωπικό μου στοίχημα και σημαίνει πολλά. Πολλά σημαίνει η επιτυχία και στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, όπως το Πέραμα. Στη Δυτική Αθήνα αυξήσαμε τα ποσοστά μας κατά 7 μονάδες, αυτό σημαίνει πολλά. Ο κεντρικός μου στόχος για τη δεύτερη τετραετία είναι η ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αισθάνονται παραμελημένες. Σίγουρα υπάρχει κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται εκ δεξιών της ΝΔ. Θα έλεγα να δουν ποιοι είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοι στην πράξη».

«Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές παρά στις προηγούμενες. Γιατί είχαμε πολύ καλά ψηφοδέλτια. Είμαστε μία ομάδα».

“Η απλή αναλογική αυτοαναφλέχθηκε. Δεν το επιλέξαμε εμείς. Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα έχουμε μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή».

“Θα υπάρξει σημαντικό rotation. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι μικρή. Θα μιλάμε για άλλη κυβέρνηση από αυτή της προηγούμενης τετραετίας.

Ερωτηθείς για την εκλογή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες, μετά την τραγωδία των Τεμπών, σχολίασε: “Οι πολιτικές ευθύνες ανηλήφθησαν με την παραίτηση. Δεν θα πω ότι τα Τέμπη τελείωσαν επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Αυτό αφορά όλους και πάνω από όλα εμένα. Στο θέμα των υποκλοπών έγινε μία σειρά απο διορθωτικές κινήσεις. Ό,τι έγινε λάθος μπήκε στη ζυγαριά. Οι πολίτες τα ζύγισαν… Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη”.

Για τα ελληνοτουρκικά: “Δεν ανησυχώ για το μεσοδιάστημα. Κρατώ ότι οι τόνοι είναι χαμηλότεροι. Και η νέα τουρκική κυβέρνηση θα περιμένει να δει ποιος θα εκλεγεί στην Ελλάδα. Όσο καλύτερο κι αν είναι το κλίμα, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι ντε και καλά θα πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου… Έχουμε διάφορα ζητήματα με την Τουρκία. Δεν θα συζητήσουμε για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, εφόσον είμαι πρωθυπουργός, θα επιδιώξω μία συνάντηση με τον κ. Ερντογάν”.