Μήνυμα στη ΝΔ ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

αυτοδιοικητικές εκλογές

Αλλαγές σε Περιφέρειες και κεντρικούς δήμους

Μακριά από το 13+3 στις αυτοδιοικητικές εκλογές έμεινε η Νέα Δημοκρατία, καθώς ο β΄γύρος της μάχης εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

Το κυβερνών κόμμα έχασε τόσο την Θεσσαλονίκη όσο και την Αθήνα, όπου έριξε μεγάλο βάρος το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, μετά το καλό γι’αυτήν αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής στις Περιφέρειες, σήμερα η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική.

Σε τέσσερις Περιφέρειες, Ανατολική Μακεδονια-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, εκλέχθηκαν “αντάρτες¨της Νέας Δημοκρατίας, στην Θεσσαλία υποψήφιος που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε μόνο την Πελοπόννησο.

Στον Δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και την ανατροπή και από το 14,19% του πρώτου γύρου κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος με 55,96%, έναντι 44,04% του Κώστα Μπακογιάννη.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε συντριπτική νίκη έναντι του τέως δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Ζέρβα με ποσοστό 67,34%, έναντι 32,66% του ανθυποψηφίου του.

Στην Πάτρα επανεξελέγη ο Κώστας Πελετίδης.

Νίκη για τους «γαλάζιους αντάρτες» σε 4 περιφέρειες

Ανατροπές σημειώθηκαν και στις περιφέρειες που κρίθηκαν στον β’ γύρο, με τους «γαλάζιους αντάρτες» να επικρατούν σε 4 περιφέρειες έναντι των υποψηφίων που στήριζε η Νέα Δημοκρατία.

Στα Ιόνια νησιά κερδίζει ο Ιωάννης Τρεπεκλής με 65,28%, έναντι 34,72% της Ρόδης Κράτσα.

Στη Δυτική Μακεδονία ο Γ. Αμανατίδης κερδίζει με 56,78%, έναντι 43,227% του Γ. Κασαπίδη.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής με 45,38% χάνει από τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος συγκέντρωσε 54,62% και κάλυψε διαφορά σχεδόν 6 μονάδων από την πρώτη Κυριακή.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρ. Τοψίδης με 50,91% προηγείται του Χρ. Μέτιου, ο οποίος συγκεντρώνει 49,09%.

Στη Θεσσαλία, ο Δημήτρης Κουρέτας, τον οποίο στήριζαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Αγοραστό. Ο κ. Κουρέτας είναι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με 59,68%, έναντι του κ. Αγοραστού, ο οποίος συγκέντρωσε 40,32%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η ΝΔ κερδίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δημήτρη Πτωχό να συγκεντρώνει 52,78%, έναντι 47,22% του Πέτρου Τατούλη.

Διαβάστε εδώ: Αγγελούδης: “Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα, γράφουμε ιστορία”

Μητσοτάκης: “Δεν είναι ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ” (ΒΙΝΤΕΟ)

“Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν ήταν ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, είπε:

“Ο πρωθυπουργός δήλωσε «θέλω να συγχαρώ όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και διαβεβαιώνω πως είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί. Προσμένουμε σε μία γόνιμη συνεργασία με όλους. Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα σίγουρα δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη ΝΔ, ωστόσο την πρώτη Κυριακή βγήκαν τα πολιτικά συμπεράσματα». Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για αντισυσπείρωση από την πλευρά τω κομμάτων της αντιπολίτευσης και τόνισε πως στις εθνικές εκλογές η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51%.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της.

Ενώ για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν τόνισε «να θυμίσω ότι στις εθνικές εκλογές καταγράφτηκε όλη η δύναμη των κομμάτων”.

Κασσελάκης: “Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη”

Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, σε πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για νίκη του ενωμένου προοδευτικού κόσμου.

Η δήλωσή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρει:

“Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ:
Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο.
Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα.

Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους.
Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη”.

Νίκος Ανδρουλάκης για τη νίκη Δούκα: «Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και μεγάλη ήττα για τον Μητσοτάκη»

Τις δικές του δηλώσεις για τη νίκη του Χάρη Δούκα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Αθηναίων έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σήμερα πέτυχαμε μία μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και την δημοκρατική παράταξη, μία νίκη της αυτοδιοίκησης που υπηρετεί τον πολίτη,όμως είναι και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη», τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε τον τελευταίο μήνα ότι είναι ικανός να συνεργαστεί ακόμα και με το σκοτάδι για να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους. Όμως ο ελληνικός λαός απόψε του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς από τη δική μας πλευρά συνεχίζουμε ενωμένοι την νικηφόρα πορεία που ξεκινήσαμε στις εθνικές εκλογές. Έχουμε πολλούς αγώνες, πολλές μάχες μπροστά μας και μεγάλες προκλήσεις».

«Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε ενωμένοι όλοι μαζί γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μία ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, μία ισχυρή αξιόπιστη δύναμη που θα δώσει μία άλλη πνοή στον ελληνικό λαό, για αξιοπρέπεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: «Οι δημοτικές αρχές της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θα αποτελούν στήριγμα του λαού»

Δηλώσεις για τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που και στον β’ γύρο τίμησαν με την ψήφο τους τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με το γαρύφαλλο. Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα με την εκλογή δημάρχων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”: Στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ τη στιγμή αυτή δίνεται η μάχη ψήφο την ψήφο και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Έτσι», επισήμανε, «μαζί με την Ικαρία που από τον πρώτο γύρο εξέλεξε δήμαρχο τον Φανούρη Καρούτσο, η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα είναι πλειοψηφία σίγουρα σε πέντε, συνολικά, δήμους της χώρας».

«Οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη για τρίτη φορά επικράτηση στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Πάτρα, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε η δημοτική αρχή δείχνει την επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων της Πάτρας στη δημοτική αρχή Πελετίδη με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αυτή έχει. Μια δημοτική αρχή, δηλαδή, που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος, στους μηχανισμούς, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο».

«Είναι μια νίκη που έχει γενικότερη πολιτική σημασία που δείχνει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική όπως αυτή υλοποιείται και σε τοπικό επίπεδο αλλά και γενικότερα» υπογράμμισε.

«Το υψηλό ποσοστό αποχής τόσο στον α’ όσο και στον β’ κυρίως γύρο, παρόλο που εμείς δεν υιοθετούμε μια τέτοια στάση, θεωρούμε ότι περικλείει, όμως, επίσης, σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψη της λογικής του “μικρότερου κακού” δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και απαξίωσης, πρέπει να πούμε, απέναντι σε αυτό το θεσμό της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Προφανώς είναι ζητούμενο η διαμαρτυρία να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, τελικά, στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά» σημείωσε.

«Συνολικά επιβεβαιώνεται και με τα σημερινά αποτελέσματα ότι παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, ακόμα, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Έχουμε επίγνωση των μεγάλων ευθυνών μας για να είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που ειδικά σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους, στις Περιφέρειες, έχει συμμάχους τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Για να δυναμώσουμε, λοιπόν, τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε» τόνισε καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή φωτό: Eurokinissi