Μητσοτάκης: “Από τον Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων”

Μητσοτάκης

Το νέο μέτρο ενίσχυσης για τα νοικοκυριά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο ενίσχυσης για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% όλων των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: “Αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από την φορολόγηση των υπερεσόδων των διυληστηρίων. Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2023, το ποσό αυτό θα αφορά σε αγορές από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, όπως κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

Πρόκειται για μέτρο που κοστολογείται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά θα έρθουν στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων των διϋλιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Τόνισε δε, πως το μέτρο αυτό αφορά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το μέτρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και θα ανακουφίσει 8,4 εκατομμύρια πολίτες.

“Καλύτερο το 2023”

Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος.

«Συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε επί της ουσίας και με στοιχεία κάνοντας τη σύγκριση της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ και της τετραετίας της ΝΔ. Αν έκανα αυτό που μου ζητήσατε και μου ζητάτε επιμόνως να κάνω να προκηρύξω δηλαδή εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Και αναρωτιέμαι μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης  Εκλογές 2023: Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης κρατάνε την Α' Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας, ενώ τόνισε: «Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi