Μητσοτάκης: “Μπορεί να βρεθεί λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης

Συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυτή την ώρα συζήτηση με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στον πρωθυπουργό αφορούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση για την «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», αλλά αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού.

Δείτε επίσης: Με τον βασιλιά Κάρολο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ)

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι πιθανή η επίτευξη του στόχου της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, λαμβάνοντας υπόψη και την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει momentum, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη θετική άποψη που υπάρχει στη βρετανική κοινή γνώμη για το θέμα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θέλει να αναφέρεται στο ζήτημα με τη σωστή ορολογία, κάνοντας λόγο για «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και όχι «επιστροφή», και επισήμανε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση» για το θέμα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει περισσότερα δημοσίως.

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός και στο επίκεντρο της επίσκεψής του βρίσκεται η προβολή της Ελλάδας ως ενός εκ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών παγκοσμίως και ειδικότερα, οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην χώρα μας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση

Διαβάστε επίσης
Στο Μάτι όπου κατασκευάζεται το πάρκο μνήμης Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Στις μεταρρυθμίσεις, τη μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, δε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023».