Μητσοτάκης: “Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν” (ΦΩΤΟ)

Κυριάκος Μητσοτάκης

Συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κοινές δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την εκλογή του.

“Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν,” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη.

“Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη, εκ μέρους του πολιτικού συστήματος”. προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο πλαίσιο αυτό, υποσχόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξαλείψουμε κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτης συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας, ύστερα από τις τραγωδίες που έζησαν οι δυο χώρες, παρατηρείται μια αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπάρχει μια πιο θετική συμπεριφορά από την πλευρά της γείτονος, κι εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτό. Επιπλέον, αυτή η αποκλιμάκωση είναι πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

 Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ανοίγουμε μια νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναλυτικότερα, με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ξεκίνησε τις κοινές δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρώτη μετά την εκλογή του νέου Κύπριου Προέδρου. Έτσι αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και αντοχές στο έργο του και του έδωσε «θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Διαβάστε επίσης  Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κύπρο - Εκκενώνονται χωριά στην Πάφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε «Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία. Διαχρονικά είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου» και σημείωσε πως: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «στο μεταναστευτικό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών-μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi