Μητσοτάκης: “Εξετάζεται η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στους 4 μήνες” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

«Πρωταγωνιστής αυτής της συζήτησης είναι η υγεία γιατί σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Aids εξετάζουμε προβλέψεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα φορέων και ασθενών», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα του Aids ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεσπίζεται η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και σε αντιρετροϊκές συνταγές. Επίσης, η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV. Και τέλος, μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν όπως είπε και αναγνωρίζεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν κανονικά την θεραπεία τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έτσι αίρονται απαράδεκτες διακρίσεις.

Όσον αφορά στην πανδημία και των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος εμβολιασμός γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός». Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και δεν έρχεται σε ουδέτερο χρόνο αλλά και ενόψει της μετάλλαξης Ομικρον και την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα covid αλλά τελευταία σε επιθυμία να εμβολιαστεί. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι αυτό έρχεται ως κορύφωση μιας προσπάθειας πειθούς. Η υπόθεση αυτή με βασάνισε προσωπικά και κάθε έννοια υποχρεωτικότητας είναι για μένα δυσκολοχώνευτη. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και το καλό εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Θα είμαι πρόσκαιρα πολιτικά αυστηρός αλλά στο τέλος θα αποδειχθώ υγειονομικά σωστός.

Απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν τεθεί τόνισε ότι τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Εννέα στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και μένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ και με άλλες ασθένειες.

Για την Όμικρον είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης αυτής αλλά ξέρουμε ότι αν επιταχύνουμε την πρώτη και την τρίτη δόση θα θωρακιστούμε. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας έδειξαν μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση. Είναι η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Αναφέρθηκε στην έννοια της αναλογικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Για την αυστηρότητα των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται ως πρόστιμο εξήγησε ότι δίνει στην ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι και αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων που ήδη δοκιμάζονται. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Στην Αυστρία τα πρόστιμα είναι 7.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό αντίτιμο αλλά είναι αντικίνητρο απέναντι στην αρρώστια και τον πόνο.

Διαβάστε επίσης
Μπιλ Γκέιτς: "Ερχονται χειρότερες πανδημίες από τον κορονοϊό, πρέπει να προετοιμαστούμε"

Εκτίμησε επίσης ότι έγιναν πολλά για να πειστούν οι πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης Ελευθερία οι κινητές μονάδες έφτασαν παντού. Θύμισε επίσης την καθιέρωση της 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού αλλά και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους.

«Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε την δωρεάν διάθεση self test και τότε λοιδορηθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικους», είπε ακόμα. «Ζήτησα από την επιτροπή εμβολιασμών αν μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την τρίτη δόση ακόμα και στους 4 μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού έχει φτάσει στους συμπολίτες μας με κάθε τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι με αυτή την εκστρατεία φτάσαμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα. Το 17% των άνω των 60 δεν είναι αμελητέο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους εμβολιάσουμε.

Για την συνταγματικότητα του μέτρου είπε ότι δεν εγείρεται τέτοιο θέμα και πως το άρθρο 5 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά ότι το Κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία, είπε. «Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί δεν επεκτείνεται παντού η υποχρεωτικότητα είπε ότι «οι δράσεις πρέπει να είναι αναλογικές. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν».

Έδωσε και στοιχεία λέγοντας ότι έχουν κλειστεί σχεδόν 20 χιλιάδες ραντεβού από όταν ανακοινώθηκε το μέτρο ενώ ο μέσος όρος ήταν πριν 2.000 την ημέρα. Αν συνεχίζουμε με αυτό τον ρυθμό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό. Είναι μια κίνηση που έρχεται να πλαισιώσει μια πολιτική με συνέπεια και αποτέλεσμα.

Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τίτλους τέλους σε αυτή την πανδημία καθώς έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων που έλεγαν ότι με 70% τείχος ανοσίας θα πηγαίναμε καλά, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *