Μητσοτάκης: «Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι ειπώθηκε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Κύριο θέμα συζήτησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η αποφυγή της φοροδιαφυγής και ο τρόπος που οι επαγγελματίες θα ακολουθούν τον νόμο.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα. «Επισπεύδουμε το μέτρο γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «αντικοινωνική στάση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν γίνεται επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία και «θα μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, καλύτερες δαπάνες για την παιδεία, καλύτερη ασφάλεια και άμυνα». «Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

υπουργικό συμβούλιο

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προχωράμε στην επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση ενεργειακή φτώχεια. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και παρεμβάσεις «για τη μάστιγα των ρευματοκλοπών που ανέρχονται στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας» τονίζοντας ότι «είναι μια προκλητική αδικία που πρέπει να κοπεί μαχαίρι».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «όλα τα ζητήματα κατατείνουν στον στόχο για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους που αντανακλούν στην καθημερινότητα του πολίτη».

Από την εισήγηση του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στον πόλεμο στο Ισραήλ, θέμα με το οποίο ξεκίνησε την εισήγησή του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι «ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα της αυτοάμυνας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και διαχωρίζει τη Χαμάς από τους Παλαιστίνιους».

Επανέλαβε ότι «ήδη εξετάζουμε διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δια θαλάσσης ενώ στηρίζουμε σταθερά μια οριστική επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών» υπογραμμίζοντας ότι «η Η Ελλάδα τιμά τις συμμαχίες της και μιλά με όλους τους εμπλεκόμενους».

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως βλέπετε έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε πια δύο φορές το μήνα. Και η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας. Θα επαναλάβω ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.

Ενώ, βέβαια, υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Γνωρίζετε, επίσης, τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αιχμή την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό. Όπως σημαντική εξέλιξη θεωρώ και το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους.

Σε ό,τι αφορά τώρα το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης, με την οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν συμβιβαζόμαστε.

Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Και, ασφαλώς, την δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στον τομέα αυτό θα πρέπει επιτέλους να δούμε κατάματα τη στρεβλή εικόνα, ώστε να μπορέσουμε και να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό.

Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται συχνά να εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ο υπάλληλός του, από ό,τι ο εργαζόμενός του. Προχωρούμε, λοιπόν, σε μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Έτσι, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Κάτι το οποίο είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ουσιαστικά μπροστά κατά έναν χρόνο. Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης  Ξέφυγε ο Ερντογάν: "Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του"

Πρόκειται, βέβαια, για μία όψη μόνο της προσπάθειας να κλείσουν τα παράθυρα τα οποία ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Ένα μέτωπο, στο οποίο θα συμβάλει και η ίδια τεχνολογία, μέσω πολλών περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ.

Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα.

Η καθημερινότητα, άλλωστε, όπως και τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητά μας. Έτσι, θα εξετάσουμε σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές, στην ενέργεια. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο -θα μιλήσει για αυτά στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας- την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

υπουργικό συμβούλιο

Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια. Θα μιλήσει ο Υπουργός και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες: μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.

Για το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία η οποία πρέπει, επιτέλους, να «κοπεί μαχαίρι».

Μετά τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, έχουμε μια αρκετά μεγάλη ατζέντα. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες θα μας μιλήσουν οι Υπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Το Υπουργείο Υγείας θα μιλήσουμε για την οργανωμένη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κυρίως το Alzheimer, αλλά και τα ψυχικά προβλήματα. Είναι προκλήσεις της εποχής μας. Δυστυχώς, απλώνονται ολοένα και πιο απειλητικά μέσα στην κοινωνία μας. Και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Θα ήθελα να τονίσω, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί πλέον στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να επιχειρούν γρήγορα, να συντονίζονται και να έχουν ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Τα θέματα της σημερινής ατζέντας δεν εξαντλούνται εδώ. Όλα όμως τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουν θέσει εξ αρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη».

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Βάσει του σχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών οι περίπου 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην αυτών που έχουν μπλοκάκι) δεν θα μπορούν πρακτικά να δηλώσουν ετησίως κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο, με ένα νέο σύστημα τεκμηρίων και κατάργησης εκπτώσεων δαπανών. Η κατάσταση έχει κακοφορμίσει τόσο πολύ, ώστε με βάση τα επίσημα στοιχεία περίπου 500.000 εξ αυτών των φορολογουμένων δηλώνουν ελάχιστα ποσά ως ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων τους, κάτι, βεβαίως, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κρύβει τη φοροδιαφυγή.

Για την κυβέρνηση η εν λόγω παρέμβαση αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καθώς και θα βελτιωθούν η φορολογική συμμόρφωση και άρα τα κρατικά έσοδα και θα υπάρχει μια στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων φορολογουμένων που δεν έχουν περιθώριο για φοροαποφυγή.

Νέο μέτρο από την Πολιτική Προστασία

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο πρόληψης με αιχμή την ευρύτερη χρήση του 112, την αναβάθμιση του ΕΣΚΕΔΙΚ, αλλά και τη δημιουργία μιας επιτροπής αξιολόγησης κινδύνου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που δρομολογούνται, λοιπόν, είναι η αποστολή μηνυμάτων του 112 με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και για κλείσιμο σχολείων.

Απαγόρευση προσέλευσης στην εργασία κ.α. Δημιουργείται μια πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου, με τη συμμετοχή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου που περνούν στην Πολιτική Προστασία, μεταξύ άλλων, η οποία θα εισηγείται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο που ενισχύεται κι άλλο με τη συμμετοχή περισσότερων φορέων.

Ακόμα, η Πολιτική Προστασία θα ελέγχει δήμους και περιφέρειες για το αν έχουν φέρει εις πέρας κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα (π.χ. καθαρισμούς ρεμάτων) και θα μπορεί να τα αναθέτει απευθείας στο υπουργείο Υποδομών εφόσον έχουν καθυστέρηση. Τέλος, θα προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα για εμπρηστές εξ αμελείας με ποινές ως 50.000 ευρώ για περιπτώσεις υποτροπής, ενώ θα υπάρχουν πλέον και manual συμπεριφοράς σε κατάσταση κρίσης ή φυσικής καταστροφής και για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος.

Κτηματολόγια

Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί και περαιτέρω βήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα Κτηματολόγια. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την εμπλοκή και περισσότερων ιδιωτών δικηγόρων στην προσπάθεια εκκαθάρισης περίπου 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα μεγάλα Κτηματογραφικά γραφεία, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί. Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης μη οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), ένα έγγραφο, για το οποίο απαιτείτο ακόμα και πολύμηνη αναμονή προκειμένου να χορηγηθεί στους δικαιούχους.

Στήριξη για τη θέρμανση με ρεύμα

Το νέο σχήμα που ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζει αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο και θα αφορά κυρίως οικιακούς καταναλωτές που τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος με σκοπό τη θέρμανση. Η νέα επιδότηση θα έχει γεωγραφικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν θα μπορεί να την πάρει κάποιος που είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Πηγή: protothema

Πηγή φωτό: Eurokinissi