Μητσοτάκης: “Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται”

υπουργικό συμβούλιο ανασχηματισμός

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεδρίαση γίνεται δυστυχώς εν μέσω μίας ακόμα καιρικής δοκιμασίας.

“Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται. Αυτή τη φορά εστιάζουμε πρωτίστως την προσοχή μας στην Εύβοια. Ωστόσο θα ξαναπώ το αυτονόητο ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε τη νέα πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας και στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα κάποιες ανακοινώσεις” τόνισε.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

“Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς μέσα σε μία κεντρική δοκιμασία μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται.

Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να εντάξουμε την πολιτική προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας.

Ο υπουργός Υποδομών θα μας παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα, αλλά και τα επόμενα βήματα που γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες. Οι πρώτες οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ και είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα απαιτήσει καιρό και θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Πρέπει να χτίσουμε καλύτερα από πριν όλα όσα χάσαμε.

Ο προγραμματισμός μας είναι ευρύς για αυτό και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση γιατί έχουμε πολύ πυκνό έργο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Από τη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζω δύο μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση του κράτους αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας του Πολίτη με έμφαση στα ζητήματα της υγείας.

Πρώτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος να γίνει διοικητής νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες. Είναι μία σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους για την οποία θέλω να ζητήσω από όλους να τη στηρίξουμε. Είναι μία τομή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη

“Πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας”

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι μία ακόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που μετά τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Δυστυχώς έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτήν την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη διάγνωση του..Ιδρύονται 17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των εγκεφαλικών με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη και θέλω να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρουμε ότι αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων και αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία θα μας συνοδεύει διαρκώς αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίον μας εξέλεξαν οι πολίτες. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε τολμηρές αλλαγές που θα στηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσουν την ανεργία στο βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς των δημόσιων πολιτικών”.