Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Αφησα πίσω μου το συμβάν με τον Σούνακ – Δεν έχουμε επικοινωνήσει»

Κυριάκος Μητσοτάκης BBC

Χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής σεζόν

Συνέντευξη στο Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για διάφορα θέματα που αφορούν την χώρα μας και την ΕΕ.

Όπως είπε «περιμένουμε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή της Ευρωζώνης και αυτό είναι επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη τι έχει συμβεί στη χώρα μου τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λέγοντας ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την Ελλάδα στα κόστη δανεισμού. «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε καλύτερα από χώρες της Ευρωζώνης και μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια».

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το unfair του Βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.

«Στο πνεύμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας. Είπαμε ό,τι έχουμε να πούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Θέλω να αφήσω αυτό το περιστατικό πίσω, αλλά το ταγκό χρειάζεται δύο. Δεν έχουμε μιλήσει»

Για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικιούς στόχους χωρίς πρόβλημα» επισημαίνοντας το γεγονός ότι «υπάρχει η τάση στην Ευρώπη παρά την ύφεση ο κόσμος να συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες».

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να την επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης  Με τον Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μητσοτάκης

Όπως είπε «ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και την καυτή Μεσόγειο γιατί θέλουν να περνάνε χρόνο στην παραλία» σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν».

«Υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να έρχεται στη χώρα μου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Άλλωστε ήταν πάντα μέρος της ατζέντας μας η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Οι περισσότεροι σε λίγο καιρό θα επιλέγουν να μην έρχονται Ιούλιο και Αυγύστο όχι γίατί είναι “καυτοί” αλλά γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σχολίασε «θα χρειστεί λίγο χρόνος για να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες οι σκανδιναβικές και βόρειες παραλίες».

Για την κλιματική αλλαγή

Ειδικά για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εδώ και θα μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσόγειο αλλά φέτος ήταν χειρότερες. Πρέπει να επιμείνουμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Έχουμε ξοδέψει τρις για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους και βλέπουμε ότι η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με καλύτερο τρόπο για να μπορούμε να σώζουμε τουλάχιστον τις ζωές των ανθρώπων».

Στη συνέντευξη στο Bloomberg ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα θέματα ενέργειας και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις 10 πρώτες χώρες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια και περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δίνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Ο ρόλος της χώρα έχει ενισχυθεί στο ζήτημα αυτό μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Όσον αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βραχυπρόθεσμα «θα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα: Να είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στους διακινητές και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη και να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Π.χ. εμείς έχουμε ανάγκη από ανθρώπους στη γεωργία».

Πηγή: protothema