Ο Μητσοτάκης στην Αγκυρα: Εληξε το τετ α τετ με Ερντογάν, συνεχίζονται οι συνομιλίες (LIVE)

Στην Αγκυρα βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Αγκυρα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Ακολούθησε η υποδοχή του από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω, ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την υποδοχή του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε σχεδόν 1 ώρα και 20 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου ήταν παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Αννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών

Παρακάτω δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαβάστε επίσης  Στεφανίδη σε Μητσοτάκη: «Να εγκρίνετε την αίτηση από το 2020 για τιμητική ιθαγένεια στον σύζυγο και προπονητή μου»

Το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 το οποίο και αναβαθμίστηκε καθώς έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες συμφωνίες: Συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Επίσης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Θα ανακοινωθεί ακόμα η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Πηγή φωτό: Eurokinissi