Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Eνοχλήθηκε ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηταν προγραμματισμένη για αύριο (28/11)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της αναφοράς του Ελληνα πρωθυπουργού για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Η συνάντηση του Σούνακ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί”, αναφέρει σε σχετική δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει: “Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.

Θα έθετε στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που επρόκειτο να έχει αύριο στη Ντάουνιγνκ Στριτ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως είπε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Το Κράτος Δικαίου στη χώρα είναι πιο ισχυρό από ποτέ"

«Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την άφιξη του στο Λονδίνο.

«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος όσο θα ήθελε στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές τις συζητήσεις.