Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρούουν τον “κώδωνα” για ένα δύσκολο χειμώνα

Οικολόγοι Πράσινοι

“Ενεργειακή ακρίβεια οδηγεί πλήθος πολιτών στη φτώχεια”

Για κύμα ακρίβειας που θα έρθει το χειμώνα προειδοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις.

Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων, σημειώνει σε δήλωσή της: “Κι ενώ η ακρίβεια σε καύσιμα, βασικά είδη και ενέργεια δημιουργεί ένα νέο Γολγοθά για πολίτες και επιχειρήσεις, έρχεται η ανακοίνωση για νέες αυξήσεις στο ρεύμα, προϊδεάζοντάς μας ουσιαστικά για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

«Το γεγονός ότι το ρεύμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό, μας οδηγεί στην ανέχεια και σε ακραίες συνθήκες που θα βιώσουμε το προσεχές διάστημα. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που ακόμα μετρά τις πληγές της από τις απανωτές κρίσεις, να μην έχει προβλεφθεί από την Κυβέρνηση ένα πλαφόν στις τιμές ρεύματος ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις ασυδοσία των επιχειρήσεων.

Να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος, προέρχονται από χρήματα που ήδη έχουν πληρώσει οι πολίτες μέσω φόρων και λογαριασμών και προϋπολογίζεται ότι επαρκούν έως τον Νοέμβριο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι για ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Περαιτέρω έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική σε όλες τις επιχειρήσεις ρεύματος, ουσιαστικά μόνο ένα μικρό μέρος της επιδότησης καταλήγει στον καταναλωτή. Πως λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα και τους χιονιάδες;

Με άδεια ταμεία; Είναι τουλάχιστον απαράδεκτες και προκλητικές οι νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που ήδη ανακοίνωσε η ΔΕΗ, όταν στη χώρα μας, θα έπρεπε να επιδοτούνται σε οικιακό επίπεδο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μέσα από διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να μπορούμε ακόμα και σε πολυκατοικίες να τοποθετούμε μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά και να μην εκσυγχρονίζεται το καθεστώς της πολεοδομίας.

Φτάνει πια με την τιμωρία των πολιτών σε αυτή τη χώρα. Καλούμε τώρα την Κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της ενεργειακής της πολιτικής βάζοντας σε προτεραιότητα τους πολίτες».