Οικολογία-Πράσινη Λύση: “Δίχως λογική η χωροθέτηση Τεχνολογικού Πάρκου εντός των παράκτιων υγροτόπων του Ανθεμούντα”

Η περιφερειακή παράταξη από την Οικολογία-Πράσινη Λύση εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου για την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην θέση «Τσαΐρια» στην Περαία.

“Κατατέθηκε ξανά προς γνωμοδότηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου για την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην θέση «Τσαΐρια» στην Περαία. Ύστερα από ένα και πλέον έτος, το θέμα επανέρχεται προς έγκριση, αφού το ΣτΕ αποδέχθηκε τις προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και διέταξε την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή”, αναφέρεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Κατατέθηκε ξανά προς γνωμοδότηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου για την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην θέση «Τσαΐρια» στην Περαία. Ύστερα από ένα και πλέον έτος, το θέμα επανέρχεται προς έγκριση, αφού το ΣτΕ αποδέχθηκε τις προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και διέταξε την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή.

Προφανώς καθένας θα έβλεπε θετικά την προοπτική ίδρυσης ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου κοντά στη Θεσσαλονίκη, που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίες και θα προωθούσε την ανάπτυξη. Όπως όμως ανέδειξε και τον Οκτώβριο του 2021, η παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ», για άλλη μια φορά απογοητευόμαστε από την προχειρότητα και την περιβαλλοντική αναλγησία της Ελληνικής Διοίκησης, αφού μέσα στην υποτιθέμενη «νέα ειδική μελέτη» δεν υπάρχει καμιά απολύτως ουσιαστική αλλαγή για μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από το ΕΚΒΥ ως προστατευόμενη και ιδιαίτερης φυσικής αξίας. Αντίθετα, το πλήθος συνειδητών παραλείψεων με στόχο την κατασκευή ενός έργου που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και αδιαφορεί για το μακροπρόθεσμο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμφέρον, κυριαρχεί και αυτή τη φορά.

Διαβάστε επίσης  Οικολογία - Πράσινη Λύση: "Εγιναν έλεγχοι στις θάλασσες λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία;"

Σε περίοδο που η ΠΚΜ υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (ξηρασία, πλημμύρες, μείωση γονιμότητας εδάφους, ρύπανση ατμόσφαιρας, καταστροφή ακτών και θάλασσας κλπ), αντί μέσα από ένα τέτοιο έργο, να ισορροπούνται οι τοπικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες, επιλέγεται και πάλι η λογική του τσιμέντου και της μη βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι :
– Στα 757 στρέμματα που παραχωρούνται στο φορέα υλοποίησης του έργου, θα ανεγερθούν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτηρίων που θα καλύψουν το 70% της επιφάνειας.
– Δεν λαμβάνεται καμιά πρόνοια για τη διατήρηση του ελώδους χαρακτήρα της περιοχής και την προστασία των φυτών, ζώων και πτηνών που παρεπιδημούν.
– Για τα κτήρια που θα κατασκευαστούν δεν προβλέπεται καν να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Πράσινη Λύση Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Είναι απαράδεκτο η πολιτεία να έχει αφήσει θεσμικά απροστάτευτους τους παράκτιους υγρότοπους του ποταμού Ανθεμούντα οι οποίοι σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία είναι σημαίνουσας οικολογικής σημασίας και πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000. Φιλοξενούν σημαντικό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πληθυσμό των απειλούμενων στην Ελλάδα Νεροχελίδονων, των οποίων μειώνεται ο πληθυσμός τους τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και άλλων προστατευόμενων ειδών (Καλαμοκανάς, Βαρβάρα, Στρειδοφάγος, κ.ά.). Δεν έχουμε ως Περιφέρεια την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα στρέμμα υγροτόπου, σε μια νέα εποχή όπου η κλιματική αλλαγή θα δοκιμάσει τις αντοχές των οικοσυστημάτων και των υποδομών μας. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την βιοποικιλότητα που δεν μας ανήκει προς όφελος του περιβάλλοντος, του κοινωνικού συνόλου και των επόμενων γενεών».