Οικολογία – Πράσινη Λύση: Το Δημογραφικό η μεγαλύτερη απειλή για την Κεντρική Μακεδονία

Οικολογία Πράσινη Λύση Τούμπα

Η ανακοίνωση για την μείωση του πληθυσμού

Ανακοίνωση για έρευνα του Ιδρύματος Heinrich Boell Stiftung στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία, εξέδωσε η παράταξη Οικολογία – Πράσινη Λύση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση για την μείωση του πληθυσμού της χώρας:

«Αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε το Νοέμβριο 2022 το Ίδρυμα Heinrich Boell Stiftung στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, αλλά και με βάση τα στοιχεία απογραφής του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι η μείωση αυτή ήταν πολλαπλάσια για την περιφέρεια της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ανέρχεται στο 4,8%.

Ακόμη πιο τραγική είναι, όμως, η διάθεση και τάση των μισών νέων μας –κυρίως πανεπιστημιακού επιπέδου – να μετοικήσουν στο εξωτερικό. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Με δυο λόγια, η Ελλάδα και η περιφέρεια μας συρρικνώνονται πληθυσμιακά και μάλιστα χάνουν ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγική και δημιουργική ηλικία.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτό το κύμα φυγής. Οι νέοι δηλώνουν ότι ο τόπος τους διαθέτει, από φυσική άποψη, όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση, όμως, οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, ή η έλλειψη τους, από την Κεντρική και την Τοπική διοίκηση υποβαθμίζουν τον τόπο, αποθαρρύνοντας τους να σε ότι αφορά τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους.

Μάλιστα, για τους ίδιους λόγους, δηλαδή: την ακρίβεια, τις οικονομικές δυσκολίες, την ανεργία, την φτώχεια, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την έλλειψη υποδομών υγείας – πολιτισμού και της προοπτικής για επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, ακόμη και αυτοί που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα, αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά.

Η τάση φυγής των νέων πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Θα πρέπει να δοθεί ένα νέο ισχυρό όραμα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δεν θα στηρίζεται πια σε μεγαλόστομες εξαγγελίες και μακέτες. Θα πρέπει επιτέλους να σχεδιαστεί μια νέα προοπτική η οποία θα περιλαμβάνει νέες μορφές καινοτόμας πράσινης επιχειρηματικότητας και μείωση της ανεργίας, αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, με προτεραιότητα στους νέους και ουσιαστικά κίνητρα για την δημιουργία οικογένειας με την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών υποστήριξης νέων ζευγαριών.

Οι Περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν, και η Οικολογία – Πράσινη Λύση θα είναι παρούσα σε αυτήν την μάχη με προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στην περιφέρεια μας».