Οικολόγοι Πράσινοι: “Η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και η βιοποικιλότητα σε κίνδυνο με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ”

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με σχετική ανακοίνωση εκφράζουν έντονες ενστάσεις επί της αρχής του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ, την αγορά ενέργειας και άλλες διατάξεις.

“Βασική διάσταση της αντίθεσης μας είναι ότι το ΝΣ βάζει σε σημαντικό κίνδυνο την περιβαλλοντική προστασία και είναι αντίθετο με το σχετικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Προβλέπει απλοποίηση διαδικασιών στο όνομα της ζητούμενης ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα”, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Aναλυτικά η ανακοίνωση

“Έντονες ενστάσεις επί της αρχής του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δηλώνουμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ, την αγορά ενέργειας και άλλες διατάξεις.

Βασική διάσταση της αντίθεσης μας είναι ότι το ΝΣ βάζει σε σημαντικό κίνδυνο την περιβαλλοντική προστασία και είναι αντίθετο με το σχετικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Προβλέπει απλοποίηση διαδικασιών στο όνομα της ζητούμενης ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, ενώ στο μεταξύ παραμένει αρρύθμιστο το νομικό καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών της χώρας αλλά και της θάλασσας στη χώρα μας, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και στην ασφάλεια των επενδυτικών σχεδίων. Θεωρούμε λοιπόν μεγάλη την ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν έχει φροντίσει ακόμη για την έγκαιρη ολοκλήρωση –ανακοίνωση προς δημόσια διαβούλευση:

της Αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο
των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περισσότερες περιοχές Natura
του Θαλάσσιου Χωροταξικού σχεδιασμού (οι σχετικές προθεσμίες μάλιστα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχουν εκπνεύσει)
Να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας για την ανεπαρκή προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη (τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο) για την πλημμελή μεταφορά οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά και την δέουσα εκτίμηση τέτοιων έργων. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, αλλά και για ένα νέο κύκλο κοινωνικών αντιδράσεων –προσφυγών στην ΕΕ και, πιθανότατα, νέας καταδίκης της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και νέων υψηλών προστίμων στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης  Με στοίβες από έγγραφα ανέβηκε στο βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΦΩΤΟ)

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουμε αντίθετοι αντίστοιχα:

στην απαλλαγή από την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα «πιλοτικά» θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά
στη μεταφορά θέσης εγκατάστασης έργων ΑΠΕ χωρίς τροποποίηση ΜΠΕ,
στην πρόβλεψη για τμηματική Άδεια Λειτουργίας που προωθεί την κατάτμηση έργων και την αδειοδότησή τους χωρίς συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων
στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης σε δασικές περιοχές αλλά και στη λεκάνη απορροής των υδροδοτικών λιμνών της Αττικής.
Παράλληλα οι προβλέψεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία –ανακούφιση των καταναλωτών από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, θεωρούμε ότι απλά προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από χαλί». Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τον τρόπο που γίνεται, απλά θα μετακυλήσει το πρόβλημα. Οι μεγάλοι παραγωγοί θα συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη, οι δε λογαριασμοί ρεύματος θα γίνουν ακόμη περισσότερο αδιαφανείς για τους καταναλωτές, και μάλιστα τους πιο αδύναμους ψηφιακά, ενώ δεν προβλέπεται ξεκάθαρος και διαφανής τρόπος φορολόγησής τους και στήριξης των ευάλωτων, ούτε και εκ των υστέρων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιμένουμε στη διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το δημόσιο να εκτιμήσει άμεσα τα αυξημένα του έσοδα από φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ, λόγω της αύξησης των τιμών στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και να προτείνει τρόπους απόδοσής τους στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις άμεσα.

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο, θεωρούμε ότι οι διατάξεις του ΝΣ λειτουργούν και πάλι σε όφελος των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ενώ αποθαρρύνουν (με το άδικο ύψος των εγγυητικών επιστολών)- την αυτοπαραγωγή από πολίτες, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και Ενεργειακές Κοινότητες, κρίσιμα συστατικά για τη δίκαιη μετάβαση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών¨.