Οικολόγοι Πράσινοι: “Η μικρή επιχειρηματικότητα στα πρόθυρα αφανισμού”

Οικολόγοι Πράσινοι

Εκφράζουν την αντίθεσή τους με αποφάσεις της κυβέρνησης

Για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί αναφέρονται σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Συγκεκριμένα, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2020, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 75% της απασχόλησης σε τομείς που επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία περιόρισαν κατά 70% την αγοραστική δραστηριότητα του λιανεμπορίου στην Αττική, και σε αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα μόλις μια στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αναφέρει ότι δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Για μια ακόμη φορά ως Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Αττικής, επισημαίνουμε ότι η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους στην μετά Covid-19 περίοδο.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν οριακά πάνω από τον πήχη, δικαιολογήθηκε δε από το πρωτόγνωρο της κατάστασης.

Όμως η συνέχεια ήταν πλήρως απογοητευτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης
Σκαμάγκος: "Χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό η χώρα"

Τα κριτήρια που τέθηκαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν απαγορευτικά για μεγάλο αριθμό αυτών, με αποτέλεσμα να μην λάβουν καμία οικονομική στήριξη για τις ίδιες και για τους εργαζόμενους τους. Η επιδότηση για δημιουργία e-shop δεν ειναι επαρκής λύση, γιατί για να στηθεί και να δουλέψει αποτελεσματικά ένα e-shop θέλει αρκετούς μήνες, και επίσης δεν είναι για όλους.

Από τις μέχρι στιγμής ενέργειες της Κυβέρνησης είναι φανερό ότι συνολικά και σε βάθος χρόνου, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, με μόνες ωφελημένες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, ποιος ο λόγος αυτών των ενεργειών ενώ οι επιπτώσεις είναι ηλίου φαεινότερες;

Εάν η Κυβέρνηση είχε σαν στόχευση την προστασία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές, θα είχε ήδη θεσμοθετήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους, και θα είχε ήδη παρουσιάσει σχέδιο ενίσχυσης τους για το 2021, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αττικής είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις αντιπαραγωγικές πρακτικές της Κυβέρνησης όσον αφορά την μικρή επιχειρηματικότητα.

Στρέφονται ουσιαστικά κατά των πολιτών και της χώρας και θεωρούμε ότι επιβάλλεται να μπει φραγμός σε αυτές.

Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, και είναι επιτακτική η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων για την ανατροπή τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *