Οικολόγοι Πράσινοι: “Win – win για τις κυβερνήσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη η πολιτική τους στο προσφυγικό”

Ειδομένη πρόσφυγες μετανάστες

Σχόλιο του κόμματος με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρονται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε Ελλάδα και Τουρκία και τις κινήσεις των κυβερνήσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και αναμένουμε για μια ακόμη φορά τις συνήθεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την αγάπη τους προς τους πρόσφυγες, για την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα ενώ ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανασύρει και από το αρχείο του κάποια φωτογραφία αγκαλιάζοντας νεαρά προσφυγάκια, για να μας συγκινήσει.

Και από αύριο επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ όπως έχουμε επισημάνει πλειστάκις, παρακολουθούμε καθημερινά τη στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου Υπουργού κ. Ν. Μηταράκη, να επιδίδονται σε ένα αντιπροσφυγικό κρεσέντο, χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακροδεξιού τους ακροατηρίου, θέλοντας να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες ως εισβολείς που η κυβέρνηση αναχαιτίζει με κάθε τρόπο.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ελλάδα μαζί, κατηγορεί την Τουρκία για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη φυλάκιση χιλιάδων αντιφρονούντων του καθεστώτος Ερντογάν, για επαναπροωθήσεις στα σύνορα με τη Συρία, η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες, ενώ προχωρά σε «αναχαιτίσεις» σκαφών που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις ευθύνες τις FRONTEX στην αποτροπή των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, των δεκάδων αποκαλύψεων των διεθνών ΜΜΕ για επαναπροωθήσεις, και της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ που μιλά για 17.000 άτομα τα οποία φέρεται να επιστράφηκαν με τη βία, στην Τουρκία την τελευταία διετία, η κυβέρνηση της ΝΔ ανασύρει από την πολιτική της φαρέτρα μετεμφυλιακά επιχειρήματα, επιλέγοντας να παίξει το γνωστό διχαστικό παιχνίδι του «εσωτερικού εχθρού», των κατασκόπων των ξένων δυνάμεων που μάχονται την εθνική (κυβερνητική) γραμμή.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι την ίδια ώρα ο Ερντογάν πανηγυρίζει για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς εκμεταλλεύεται την κατάσταση έντασης για το εσωτερικό του ακροατήριο και αφενός μεν συλλαμβάνει τους αντιφρονούντες Τούρκους που προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, αφετέρου δε εκθέτει τη χώρα μας στους διεθνείς οργανισμούς για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Win – win για τις δύο κυβερνήσεις ή καζάν-καζάν όπως θα έλεγε και ο Ερντογάν σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, εάν θέλει στο ελάχιστο να τιμήσει τη σημερινή ημέρα να αναθεωρήσει άμεσα την πολιτική της στο προσφυγικό προχωρώντας στην υιοθέτηση πολιτικών που ενσωματώνουν τους πρόσφυγες στην κοινωνία, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, τηρώντας τις δεσμεύσεις της χώρας σε διεθνείς συμβάσεις μακριά από επαναπροωθήσεις και εγκλωβισμό των προσφύγων σε καμπ-γκέτο”.