Οικονόμου: “Η πρώτη κάλπη θα δείξει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος”

Οικονόμου

Τι τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (29.03.2023) στην εκπομπή «Σήμερα» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πάμε σε εκλογές στις 21 Μαΐου, αλλά και στο ποιο είναι το διακύβευμά τους.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι στην χώρα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις συνεργασίας. Απαντώντας στην κριτική ότι ο πρωθυπουργός χθες (28.03.2023) κατά την προκήρυξη των εκλογών προεξόφλησε ότι θα στηθεί και δεύτερη κάλπη, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την θέση του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών απάντησε: «Θα τα δούμε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεν αποφεύγει την πολιτική αντιπαράθεση, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οποιαδήποτε συζήτηση που οργανωμένα θα δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να κρίνει και να καταλάβει τις απόψεις μας».

Για το θέμα της δεύτερης κάλπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το καθεστώς της απλής αναλογικής, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για αποτελεσματικές και σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα.

Λέμε ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη, για να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας βιώσιμη και συμπαγής, όλα αυτά όμως περνούν σε δεύτερη μοίρα στις 21 Μαΐου, γιατί έχουμε εκλογές και η κοινωνία θα μιλήσει».

«Η πρώτη κάλπη θα δείξει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος»

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε: «Η πρώτη εκλογή είναι η εκλογή που θα δείξει από ποιον και πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Είναι σαφής η άποψή μας για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Ο κόσμος θα αξιολογήσει τις πολιτικές για το μέλλον του. Στις εκλογές ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί τι θα ψηφίσει και τι θα απορρίψει, αν θα κατοχυρώσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ή θα κινδυνεύσουμε να γυρίσουμε πίσω».

Διαβάστε επίσης  "Οι εκλογές του Μαΐου έγιναν παρουσία διεθνών παρατηρητών" (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είπε για Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Σε ερώτηση τι θα κάνει η ΝΔ αν μετά τις εκλογές τις 21ης Μαΐου έρθει ο Νίκος Ανδρουλάκης με πρόταση για κυβερνητική συνεργασία ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι «μέχρι τις εκλογές μιλάμε με τον λαό. Εμείς θα αξιολογήσουμε την εντολή του λαού, αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας».

Για την συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός, είναι λογικό, είπε ότι “είμαι και ‘γω εδώ”». Αυτό που δεν είναι λογικό είναι οι γρίφοι, συνέχισε ο κ. Οικονόμου εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Το λέω για τον κ. Τσίπρα, διότι όταν λες προοδευτική διακυβέρνηση, γιατί επιμένεις να μιλάς με γρίφους, γιατί δεν μιλάς με ονόματα; Τι εννοεί; Ότι θα ξαναπιάσει το νήμα με τον κ. Βαρουφάκη που είπε πριν από λίγες ημέρες να ανατινάξουμε τις τράπεζες; Όταν δεν το λένε με λόγια, δείχνει ότι ενδεχομένως θέλουν να κρύψουν πράγματα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε επίσης ότι ούτε μια δικαστική απόφαση φαίνεται ότι μπορεί να καταλύσει τους δεσμούς του κ. Τσίπρα με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά.

«Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας»

Αναφορικά με την κριτική για όσα δεν έγιναν στο Δημόσιο, τις νησίδες αναχρονισμού, όπως τις έχει χαρακτηρίσει και ο πρωθυπουργός, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, οι παθογένειες 40 ετών δεν σβήνονται σε μια 4ετία, και δεν το λέω αυτό ως άλλοθι. Με τον κρατισμό συγκρουστήκαμε, αλλού πετύχαμε, αλλού πήγαμε πιο αργά. Θέλουμε να πάμε πιο τολμηρά και πιο γρήγορα στο μέλλον».

Για την τοποθέτηση μη εκλεγμένων πολιτευτών σε καίρια πόστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δεξιότητες και το βιογραφικό ήταν εκείνο που βάρυνε για τις επιλογές, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι τα βασικά στοιχεία δεν ήταν τα προσόντα. Και στην συντριπτική πλειοψηφία δικαιώθηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης».

Και να μην ξεχνάμε, συνέχισε, ότι «δεν κυβερνούσαμε σε ήρεμα νερά, μην ξεχνάμε τι περάσαμε και τι ζήσαμε. Το ζητούμενο της πολιτικής θα είναι η διαχείριση κρίσεων».