Πάνας προς Κικίλια: “Να δημιουργηθεί γραφείο ενημέρωσης για τους συγγενείς ασθενών με κορονοϊό”

Ερώτηση από το βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προτείνοντας τη δημιουργία «Γραφείου Ενημέρωσης» για συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας τονίζει, πως για τις οικογένειες των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, δεν υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο για να απευθυνθούν, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας των ασθενών τους. Η κατάσταση μάλιστα προκαλεί την αντίδραση των πολίτων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και την εισαγωγή όλο και περισσότερων ασθενών με κορονοϊό στα Νοσοκομεία αλλά και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

O κ.Πάνας αναφέρει σχετικά : «Με την παρούσα κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, προτείνω στο αρμόδιο Υπουργείο τη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης σε κάθε Νοσοκομείο της χώρας, για τους συγγενείς των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη επικοινωνίας των οικογενειών, που είναι αυτονόητη σε κάθε πολιτισμένο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο κράτος».

Το ακριβές κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης έχει ως εξής :

“Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανάγκη δημιουργίας ‘’Γραφείου Ενημέρωσης’’ για συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό»

Κύριε Υπουργέ,
Ζούμε όλοι μέσα στην αγωνία και στον φόβο, που έφερε μαζί της η πανδημία, που μαστίζει τη χώρα, πάνω από ένα χρόνο πλέον, ενώ πολλοί από εμάς, οι γονείς μας, οι παππούδες μας, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Πολλά από τα θύματα της πανδημίας αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν μέσα στις ειδικές μονάδες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση του covid-19 και άλλοι, δυστυχώς μεταφέρθηκαν και διασωληνώθηκαν στις ΜΕΘ, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, με την έξαρση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, έχουμε όλο και περισσότερους διασωληνωμένους, ακόμη και εκτός ΜΕΘ. Πέρα βέβαια από το απάνθρωπο του πράγματος, όπως και την «τριτοκοσμική» κατάσταση που κάτι τέτοιο καταδεικνύει, η όλη διαδικασία δεν αντέχεται και σε ψυχολογικό επίπεδο από τους συγγενείς και οικείους των ασθενών, οι οποίοι έχουν παντελή άγνοια για την πορεία της υγείας των δικών τους ανθρώπων.

Δεδομένου ότι οι οικογένειες των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ψάχνουν να βρουν πληροφόρηση όπως κι όπως μπορούν, από τους βουλευτές, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες – ακόμη και τους φύλακες των νοσοκομείων!

Δεδομένου ότι αυτές οι καταστάσεις συνιστούν ευτελισμό της ανθρώπινης οντότητας κι αξίας.

Δεδομένου ότι η ασθένεια του κορωνοϊού είναι πολύ μοναχική: μόνος σου νοσηλεύεσαι, μόνος σου καλείσαι να ξεπεράσεις την αγωνία και τον φόβο σου, μόνος σου να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, την αισιοδοξία σου και να νικήσεις ακόμη και τη διασωλήνωση. Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όφειλαν να αντιληφθούν αυτές τις καταστάσεις και με ευαισθησία να ανταποκριθούν στην ανάγκη επικοινωνίας των οικογενειών, που είναι αυτονόητη σε κάθε πολιτισμένο κράτος και σε κάθε κοινωνία δικαιωμάτων και κοινωνικής ευαισθησίας.

Δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας «Γραφείου Ενημέρωσης» για τους συγγενείς και τους οικείους των ασθενών από κορωνοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία – σε κάθε μονάδα covid – με τηλεφωνικές γραμμές που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, θα γίνουν γνωστές μέσω των ΜΜΕ και θα ενημερώνουν για την πορεία των ασθενών τους κατά περίπτωση οικείους ανθρώπους, με βάση τα ιατρικά δεδομένα κάθε ασθενούς, την κάθε ημέρα νοσηλείας του.

Δεδομένου ότι για να μην υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, θα πρέπει με τη συναίνεση κάθε ασθενούς, ο τελευταίος να υποδεικνύει ένα οικείο στον ίδιο πρόσωπο για ενημέρωση κι όταν προσέρχεται και εισάγεται για νοσηλεία στη μονάδα.

Ερωτάσθε:

Αν προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού στα ελληνικά νοσοκομεία, που θα διευκολύνει τους ασθενείς όπως και τις οικογένειές τους, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι θέμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, αλλά και καθαρής υποχρέωσης ενός δημοκρατικού και πολιτισμένου κράτους;”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *