Πλεύρης για ελλείψεις στα φάρμακα: “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλεύρης φάρμακα

Τι τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας παραχωρούν Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, με θέμα την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα προβλήματα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση τροφοδοσίας των φαρμακείων λόγω εορτών. Διευκρίνισε ακόμη, ότι τα νοσoκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε καθησυχαστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».

Τόνισε επιπλέον ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε μεγάλες φαραμακοβιομηχανίες, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έλαβε άμεσα η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες
Εντείνεται η παραγωγή των γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές βιομηχανίες για να υπάρχουν υποκατάστατα φάρμακα
Θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ, για το ποια γενόσημα μπορεί να βρει ο πολίτης. εάν δεν υπάρχει παραδείγματος χάρη η συγκεκριμένη αντιβίωση
Θα γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς
Τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά.
Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και φάρμακα για παιδιά είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουμε την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Οι τυχόν αυξήσεις φαρμάκων δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ακόμη ότι ««πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή». Τόνισε πως «Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».

«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi