Πλεύρης: «Η επάρκεια στα φάρμακα θα εξασφαλιστεί με γενόσημα»

Πλεύρης αναστολές

Προσπάθεια να βρεθούν κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ

Για την έλλειψη στα φάρμακα στην Ελλάδα μίλησε σήμερα (4/1) στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως η επάρκεια τους θα εξασφαλιστεί με γενόσημα και εισαγωγές.

Η έλλειψη φαρμάκων οδήγησε την κυβέρνηση σε λήψη μέτρων, με τον Θάνο Πλεύρη να επισημαίνει σήμερα στην ΕΡΤ ότι υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η Πολιτεία, διαχρονικά, παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο, υπογράμμισε ο υπουργός, σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι, επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία, προσέθεσε ο υπουργός Υγείας, και σημείωσε ότι στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην Deutsche Welle θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία παραδέχτηκε ο Θάνος Πλεύρης, και συμπλήρωσε ότι, όπου υπάρχουν υποκατάστατα -”γιατί υπάρχουν υποκατάστατα”-, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ, ανέφερε επιπλέον ο υπουργός, και είπε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Πηγή: newsit.gr