Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟ)

Την Αθήνα επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος λίγο μετά τις 18:10 βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες αφού είχαν θερμή χειραψία, στη συνέχεια προχώρησαν στα ενδότερα όπου έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία. Ακολούθως, θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα δώσει το «παρών» στο άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα – και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την Άνοιξη του 2021- του προέδρου της Ουκρανίας, πραγματοποιείται κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο Β. Ζελένσκι θα συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. – δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μές΄από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ – τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους – η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας – αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της – τόσο διμερώς όσο και μέσω της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή φωτογραφιών: EUROKINISSI