Σεισμός στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, γιατρούς και τον Ευθύμη Λέκκα

ΕΜΑΚ

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Την δήλωση πως η Ελλάδα θα στείλει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που την έπληξε έκανε από νωρίς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα θα στείλει ως στήριξη στην Τουρκία ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Μαζί τους θα είναι πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Πρόσθετες ομάδες διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία, θα σταλούν εκτός από την Ελλάδα και από Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία και Γαλλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβάρι. Ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, Γιανες Λέναρτσιτς.

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί και έστειλε βοήθεια. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

«Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Διαβάστε επίσης  Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας».