Σκαμάγκος: “Χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό η χώρα”

κατανάλωση ενέργειας ενεργεια ρεύμα

Τι ανέφερε ο Συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Για την ενεργειακή κρίση και πόσο έτοιμη ήταν η χώρα μας να ανταπεξέλθει σε αυτή, αναφέρονται οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν: “Η απροθυμία της Γερμανίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η δημοσιοποίηση της άμεσης διαθεσιμότητας των Αμερικανών για συνάντηση Μπάϊντεν – Πούτιν, κάτι λέει.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η Ευρώπη έδειξε για άλλη μια φορά τις εσωτερικές αδυναμίες της και η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται χωρίς κανένα ενεργειακό σχέδιο με την κυβερνητική πολιτική να παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της πανδημίας.

Όπως δηλώνει ο Συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Θοδωρής Σκαμάγκος, «Φαντάζομαι ότι στην Κυβέρνηση έχουν συνεδριάσει, μελετήσει και εγκρίνει κάποιο εναλλακτικό ενεργειακό σχέδιο για την περίπτωση πολεμικής εμπλοκής Ρώσων και Ουκρανών.

Να υπενθυμίσω ότι η Ρωσία παρέχει περίπου το 35% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι στο κόκκινο.

Ο εφοδιασμός με LNG δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες και το κόστος του είναι ιδιαίτερα “τσουχτερό” -το φυσικό αέριο συμμετέχει μεσοσταθμικά- τον Γενάρη κατά 50% στη μέση ημερήσια παραγωγή (Ελλάδα).

Η εγχώρια ζήτηση σε σχέση με τον περσινό Γενάρη θα είναι αυξημένη κατά 8-10%.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι, ενώ η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (€/MWh) στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του ‘21 ήταν στα 63,91 το Δεκέμβριο του ‘21 έκλεισε στα 265,14. Δηλαδή λίγο πάνω από το τετραπλάσιο. Μαξίμου ακούει;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *