Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: “Δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος – Στήριξη στα τιμολόγια ρεύματος”

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο κατά την διάρκεια του χειμώνα τονίζοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις.

Απέκλεισε τις διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σκρέκας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ρεύμα και φυσικό αέριο κατά την διάρκεια του χειμώνα τονίζοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις. Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε τους τρεις στόχους της κυβέρνησης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (20/9) στον ΣΚΑΪ.

-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

-Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας

-Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού

Για την στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο κ. Σκρέας ανέφερε στη συνέχεια ότι στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει η κρατική ενίσχυση απορρόφησης του 90 – 94% των αυξήσεων για όλους ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων

Εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Τι είπε για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.