Στηριξη της Ευρώπης για την τουρκική προκλητικότητα ζητά ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκη Μητσοτάκης κορονοϊός Θεσσαλονίκη

Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά τη στήριξη στην τουρκική προκλητικότητα.

Στην επιστολή αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκίας.

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

«Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της ΕΕ στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ» επισήμανε επίσης ο πρωθυπουργός

Προετοιμασία για επίσκεψη στο Ισραήλ

Παραλλήλως το επιτελείο του πρωθυπουργού ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μετά την κρίση με τον κορονοϊό. Το Ισραήλ θεωρείται μια χώρα με επιδημιολογικό προφίλ παρόμοιο με της Ελλάδας και η Αθήνα προσδοκά την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ.

Κυρίως όμως, σε αυτή την συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επιχειρήσουν να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων που δημιουργεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η προσπάθεια της Τουρκίας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες, απόπειρα που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τον σχεδιασμό άλλων χωρών της περιοχής -όπως για παράδειγμα το Ισραήλ- για μεταφορά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς τις χώρες της ΕΕ με υποθαλάσσιους αγωγούς από μια περιοχή που πλέον διεκδικεί η Τουρκία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *