Θεόδωρος Πάγκαλος: Το “μαζί τα φάγαμε” που γράφτηκε στην ιστορία

Θόδωρος Πάγκαλος

Είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις

Για περίπου τέσσερις δεκαετίες υπήρξε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όμως μια ατάκα του έχει χαραχθεί στις μνήμες όλων. Αυτό το “μαζί τα φάγαμε”, έχει μείνει ανεξίτηλο.

Ήταν μία φράση η οποία ειπώθηκε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε μία ταραγμένη πολιτική περίοδο, με την Ελλάδα να είναι στο ξεκίνημα μιας μακράς περιπέτειας που συνεχίζεται ακόμη. Ήταν η πλήρης ομολογία, με κάθε ειλικρίνεια, του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος είπε την ιστορική, πλέον, φράση: «Μαζί τα φάγαμε».

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”».

Τι έλεγε για το «μαζί τα φάγαμε»

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» ανέλυε περαιτέρω το σκεπτικό του, λέγοντας: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα…

Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους…

Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω». Συνεχίζει παρακάτω, αναφέροντας:

«Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων.

Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις…

Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές…».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Απαντώντας στη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε πει: «Ε, δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου “όλοι μαζί τα φάγαμε” θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε “όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο”».

Κριτική άσκησε και ο τότε πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, λέγοντας: «Τη μία μέρα δηλώνουν “μαζί τα φάγαμε” και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Πηγή φωτό: Eurokinissi