Τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο

ΣΥΡΙΖΑ Ντίνος Χριστιανόπουλος

Την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

«Παρών» στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και «υπέρ» στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ θα ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για απουσία εθνικής στρατηγικής και σχεδίου όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ έθεσε και θέμα προσφυγής στη Χάγη στο ενδεχόμενο αποτυχίας διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν. Η παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις… θέτει τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πατριωτική δύναμη στοχεύει στην ειρηνική επίλυση των διακρατικών διαφορών παραπέμποντας στο «εμβληματικό παράδειγμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσον αφορά τον λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:

«Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία “διεμβολίζει” και αντιρροπεί την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι η συμφωνία θα πρέπει να ενταχθεί σε μια γενικότερη εθνική στρατηγική η οποία αυτή τη στιγμή είναι απούσα. Επιπλέον, τονίστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας αρνητικών προηγούμενων τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια των μεγάλων νησιών όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου, όπως αναφέρεται.

«Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία -με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *