Ανδρέας Παπανικολάου και Νίκος Κυριόσογλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Σήμερα το βράδυ στις 21:00 «Σονάτες για βιολί και πιάνο Μπαρόκ και Ρομαντισμού», με τον Ανδρέα Παπανικολάου, στο βιολί και τον Νίκο Κυριόσογλου, στο πιάνο, φιλοξενεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του, «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Είσοδος 8 και 5 ευρώ.Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! […]

Σήμερα το βράδυ στις 21:00

«Σονάτες για βιολί και πιάνο Μπαρόκ και Ρομαντισμού», με τον Ανδρέα Παπανικολάου, στο βιολί και τον Νίκο Κυριόσογλου, στο πιάνο, φιλοξενεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του, «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Είσοδος 8 και 5 ευρώ.

Δυο καταξιωμένοι μουσικοί της πόλης ενώνουν τις μουσικές τους αναζητήσεις σε τρεις σονάτες αναφορές από τρεις μουσικές εποχές σε έργα των J.S Bach, F. Schubert, C. Frank. Από την τρίο σονάτα της εποχής μπαρόκ, στην σονάτα της κλασικής περιόδου, ως τη μεγάλη ρομαντική σονάτα, αναδεικνύεται η εξέλιξη της πλέον διάσημης φόρμας μέσα σε 150 χρόνια.

Η σονάτα του J.S. Bach BWV 1018 ανήκει στις έξι σονάτες για βιολί και τσέμπαλο obligato στις οποίες η φόρμα ανήκει στην ήδη υπάρχουσα φόρμα τρίο-σονάτα με την καινοτομία στη γραφής του τσέμπαλου πλέον να μην σημειώνεται με ενάριθμο μπάσο αλλά με μια πλήρη πολυφωνική γραφή η οποία συμπληρώνει και συμπληρώνεται από τη γραμμή του βιολιού.

Ο F. Schubert συνέθεσε τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο, οι οποίες αναφέρονται λανθασμένα ως σονατίνες λόγω ενός αυστριακού καταλογογράφου των έργων του Schubert. Η σονάτα σε λα ελάσσονα, χαρακτηρίζεται από έντονο λυρισμό και μεγάλες γραμμές cantabile. Η τετραμερής φόρμα παραπέμπει από αυτήν της κλασσικής σονάτας, ενώ οι σουμπέρτιες απότομες και αδόκητες αρμονικές αλλαγές επικρατούν.

Στο ρομαντισμό λίγες σονάτες κατέχουν τόσο δεσπόζουσα θέση όσο αυτή του C. Frank. Αφιερωμένη στον θρυλικό βιολονίστα Eugene Ysaye , τα τέσσερα μέρη της έχουν αναφορές και κοινή μονοθεματική προέλευση, δοσμένο πότε με λυρισμό και θέρμη, πότε με δεξιοτεχνία και ορμητικότητα, άλλοτε με φαντασία και σκοτεινές αποχρώσεις, αλλά πάντοτε με μια απόλυτη πίστη στην κυκλική φόρμα και απόλυτη γενναιοδωρία γραφής.

Πρόγραμμα συναυλίας

Johann Sebastian Bach
Violin Sonata in F minor BWV 1018

Largo
Allegro
Adagio
Vivace

Franz Schubert
Violin Sonata no 2 in A minor D. 385

Allegro moderato
Andante
Menuetto-Trio
Allegro

Διάλειμμα

Cesar Frank
Sonata for Violin and piano

Allegretto ben moderato
Allegro
Recitatino-Fantasia/Ben moderato
Allegretto poco mosso

Ανδρέας Παπανικολάου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Το 2001 απέκτησε το Δίπλωμα βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και Ειδική Διάκριση με καθηγήτρια την κα. Ειρήνη Ντράγκνεβα από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2004 απέκτησε το Bachelor of Music in performance από τη Vancouver Academy of Music-SK Lee college στον Καναδά στην τάξη του prof. Taras Gabora. Εκεί σπούδασε με υποτροφίες από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής, Α. Τριάντη (Ο.Μ.Μ.Α.) και από την Μουσική Ακαδημία του Βανκούβερ. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς όπως οι Kay Meek competition, Elsje De Ridder Armstrong Chamber Music competition, Friends of Chamber Music, Canada, κ.ά. Παρακολούθησε masterclasses με διακεκριμένους καθηγητές και συμμετείχε σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ δίνοντας συναυλίες σε διάφορες χώρες. Είναι ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ‘Animus’ με την οποία έχει δώσει συναυλίες για τη Unicef και για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σε ηλικία 19 ετών πέτυχε στις εξετάσεις της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης στα Α΄ βιολιά. Το 2004 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ανέλαβε καθήκοντα στα Α΄ βιολιά της ΚΟΘ. Είναι ιδρυτής του ‘Συνόλου Εγχόρδων Θεσσαλονίκης’ και του κουαρτέτου εγχόρδων ‘Αιμίλιος Ριάδης’ με τα οποία πραγματοποιεί πλήθος συναυλίών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εμφανίζεται συχνά σε ατομικά ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρες και μουσικά σύνολα όπως την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης, τη Vancouver Academy Symphony Orchestra και την Vancouver Academy Strings. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους όπως οι Antony Walker, Mihkel Kutson, Sydeny Harth, Michael Charry, Βύρωνας Φιδετζής, Στέφανος Τσιαλής κ.α. Στο άμεσο μέλλον ξεχωρίζουν οι συναυλίες με το κουαρτέτο Α. Ριάδης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Μιλάνο, ηχογράφηση διπλού δίσκου με τα κουαρτέτα του Σ. Ζάννα για τη Naxos, σειρά ρεσιτάλ- κύκλο Beethoven με τον Τίτο Γουβέλη, περιοδεία ρεσιτάλ με τον πιανίστα Giacomo Battarino σε Ελλάδα και Ιταλία και εμφάνιση μεταξύ άλλων με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.
Έχει τελέσει εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Vancouver Academy Symphony Orchestra και της Vancouver Academy Strings.
Διδάσκει βιολί στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Tο 2014 κατέκτησε τη θέση του Α΄ κορυφαίου στα Β΄βιολιά της ΚΟΘ.

Νίκος Κυριόσογλου

Ο Νίκος Κυριόσογλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Σερρών και τις ολοκλήρωσε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Νίκου Τασόπουλου. Πραγματοποίησε ανώτατες σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ακολουθώντας την ειδίκευση πιάνου υπό την Τατιάνα Παπαδοπούλου. Απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με βαθμό «άριστα» από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Freiburg της Γερμανίας, ακολουθώντας την σολιστική κατεύθυνση πιάνου στην τάξη του Γκιλέαντ Μισόρι. Έχει μελετήσει σημαντικά έργα του ρεπερτορίου με τους εξής καλλιτέχνες: L. Berman, H. Leygraf, Pi-Hsien Chen, G. Moutier, R. Szidon, Δ. Ευνουχίδου, B. Ringeissen, U. Matschke, N. Petrov, και σεμινάρια μουσικής δωματίου με τους: A. Contino, C. Henkel, G. Kremer, V. Mendelssohn, J. Starker.
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεργαζόμενος με διακεκριμένους μαέστρους (Μ. Οικονόμου, Ά. Μπαλτάς, Βλ. Συμεωνίδης, Σ. Τσιαλής, Β. Φιδετζής, Ηλ. Βουδούρης, Αλ. Αγραφιώτης). Έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο. Ενθουσιώδη σχόλια στον τύπο έχουν δημοσιευθεί για ρεσιτάλ του στην Οξφόρδη από τους Oxford Times, και για ρεσιτάλ του στο Μόναχο στο Steinway hall«Arthur Rubinstein» από το ραδιόφωνο της Deutsche Welle. Ο Νίκος Κυριόσογλου έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου. όπως: Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «Γιώργος Θυμής» (1ο βραβείο), μουσικός διαγωνισμός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πρώτο βραβείο), Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «ΕPΤΑ», (πρώτο βραβείο) 2ος διεθνής διαγωνισμός πιάνου “the muse” στη Σαντορίνη (φιναλίστ, τιμητική διάκριση).]
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως: J. Starker, A. Contino, R. Moog, C. Henkel, R. Koelman, X.Jankovic, Young Chung Cho, Δ. Πάτρα, Δ. Χανδράκη, Ζ. Τερζάκη, Σ. Κυανίδου, Κ. Πατσαλίδη, D. Bouriakov, Γ. Ανισέγκο, H. Chun, Dissonart Ensemble, O. Birkland, G. Lacatos, Ι. Kovacs, G. Hamman. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ, ΕΡΤ, την E.B.U., τη Γαλλική ραδιοφωνία (RadioFrance), και τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό MEZZO. Αποσπάσματα από συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς: Radio Polskie, NRK(Norsk Rikskringkasting), , Sveriges Radio, Radio Bartok 3, Radio Romania, ενώ ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί από τη σειρά “Young Talents 2010” του BBC 3. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά φεστιβάλ , όπως «Το Πιάνο στα Φόρτε του», Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας, Sani festival, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ελληνικές μουσικές γιορτές ΚΟΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Φεστιβάλ Μουσικής δωματίου Porto Carras, VorEcho Festival (Freiburg), Festival Radio France(Montpellier). Έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Συμμετέχει τακτικά ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου στο workshop σε θερινά masterclasses («Μουσικό χωριό» – Άγιος Λαυρέντιος, Lefkas Music July)
Με τη βιολονίστρια Γκρέτα Παπά και τη βιολοντσελίστρια Μαρία Ανισέγκου απαρτίζουν το PianoTrio VersUs. Ο Νίκος Κυριόσογλου είναι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας δωματίου Contra Tempo υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο.