Ανεμοδαρμένα Υψη: Η κυνική και σκληρή πλευρά του έρωτα

Συνεχίζεται μέχρι τις 9/4, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

της Φαίδρας Φουντουλάκη

Η αρχή απρόσμενη, οι ηθοποιοί έρχονται μπροστά μας σε παράταξη και με ένα ήχο-μοιρολόι – ανατριχιαστικό συντονίζουν τις ψυχές των θεατών σε ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Το σκηνικό λιτό ρημαγμένο αντι-ρομαντικό απόλυτα σύμφωνο με τις προθέσεις της συγγραφέως ο Καλαβριανός τοποθετεί το πάθος των ηρώων χωρίς ευαισθησίες και φκιασίδια μέσα σ’ένα αέρα που λυσσομανά με τους πρωταγωνιστές να πασχίζουν να σταθούν όρθιοι προτού αφανιστούν στις επιταγές της σκληρής πραγματικότητας που ορίζει την εποχή -ες. Μας προϊδεάζουν για τη πρόθεση τους να αποκαλυφθούν, να μην εξωραΐσουν τον έρωτα, με μια κυνικότητα που ξαφνιάζει, να μη δικαιολογηθούν αλλά και να μη ζητήσουν συγχώρεση ως την ύστατη στιγμή.

Η ταξική διαφορά, η πλεονεξία, η υλιστική λατρεία που οδηγεί στη καταστροφή η αλαζονεία των αστών αλλά και το αέναο κυνήγι του αποκτήματος-πλούτου από τον Χίθκλιφ όχι για ευχαρίστηση αλλά για εκδίκηση φανερώνει γιατί τα Ανεμοδαρμένα Υψη είναι ένα έργο διαχρονικό. Η Εμιλυ Μπροντέ ως ανατόμος ψυχής ξεφεύγει από τα καθιερωμένα -κόρη πάστορα- και μας περιγράφει την αρχετυπική φιγούρα του απόκληρου μια διαχρονική οντότητα που συγκεντρώνει τη μήνη του περίγυρου -σε όλες τις εποχές υπάρχει άνθρωπος ή ομάδα που συγκεντρώνει ρατσιστικές προκαταλήψεις παντός είδους – και που πασχίζει να ενταχθεί σε κάτι που ουσιαστικά μισεί την άρχουσα τάξη της Κάθριν. Ο Χίθκλιφ δεν εξωτερικεύει το πόνο του απλά προετοιμάζεται για την ύστατη εκδίκηση του.

anemodarmena ipsi1

Το έργο δεν αποπνέει διδακτισμό, δεν δίνει λύσεις, δε δίνει καν ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Οι ηθοποιοί σ’ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας καταγράφουν την σκληρή αλήθεια των χαρακτήρων με όλα τα εκφραστικά τους μέσα. Προεξάχουσα η κ.Σταμούλη με λόγο ευθυτενή πηγαινοέρχεται στη σκηνή αποδομεί τελείως τα πράγματα και ενίοτε παρεμβαίνει στη δράση με κυνικό τρόπο.
Αποκορύφωμα η ώρα του θανάτου του γιου του Χίθκλιφ που με ωμοφαγικό τρόπο οι συνδαιτημόνες καταναλώνουν τη τροφή ως τις σάρκες του μεγαλωμένου χωρίς πατρική αγάπη αποθανόντα. Τυμβωρυχούν σε μια ρημαγμένη ύπαρξη και ερχόμενοι πολύ κοντά μας στη σκηνή αφήνουν μια αίσθηση αηδίας.

Τίποτα όμως από αυτά δε σε κάνει να τους μισήσεις, σχεδόν τους συμπονάς, συμπάσχεις ενίοτε, ταυτίζεσαι με την αλήθεια τους την πικρή αλήθεια της ζωής. Στο τέλος νεκροί και ζώντες ρημαγμένοι από τις ίδιες τους τις επιλογές, χωρίς να έχουν επιλύσει τις εσωτερικές τους συγκρούσεις παλεύουν και στη κόλαση να ξεφύγουν ως άλλοι Σίσυφοι κουβαλώντας για πάντα το αιώνιο βάρος.
Εξαιρετικοί οι ηθοποιοί όπως και η διασκευή-σκηνοθεσία του κ.Καλαβριανού με συγκλονιστικό φινάλε σ’ένα ευρηματικό σκηνικό.

Συντελεστές:
Mετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Δραματολόγος παράστασης: Αντώνης Σολωμού
Βοηθός σκηνοθέτης- Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Σκηνικά: Γιάννης Θαβώρης
Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώλικα Πουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία
Β΄ Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Διανομή:
Γιώργος Γλάστρας (Χήθκλιφ), Αίγλη Κατσίκη (Ισαβέλλα), Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ), Αγγελική Νοέα (Φράνσις), Ορέστης Παλιαδέλης (Ιωσήφ), Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Χίντλεϋ), Κωστής Ραμπαβίλας (Έρτον), Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθυ), Έφη Σταμούλη (Νέλυ), Ορέστης Χαλκιάς (Λίντον).

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ωρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 18.00,&nbsp Πέμπτη- Παρασκευή -Σάββατο: 20.30,&nbsp Κυριακή: 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 € έως 13 €
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:
Γενική είσοδος: 5 €
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Από φέτος! ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ
Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10 €
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. (20 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Βασιλικό Θέατρο, στην ΕΜΣ και στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών / 10 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Φουαγιέ ΕΜΣ και στο Μικρό Θέατρο).
ΑΤΕΛΕΙΕΣ:
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Πολύτεκνοι: 5€
Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη -Κυριακή 8:30-21:30
Ταμείο Μονής Λαζαριστών : 16:30-21:30 (μόνο ημέρες παραστάσεων)
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα- Τετάρτη- Σάββατο: 10:00-15:30
Τρίτη-Πέμπτη -Παρασκευή :10:00-14:00 & 17:30-20.00
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200