Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ερχεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Γη Μνήμης-In Memory Land» (ΦΩΤΟ)

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

Θα είναι σε λειτουργία από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου

Συνολικά 24 καλλιτέχνες, Έλληνες και Ιταλοί, αφήνουν το δικό τους εικαστικό αποτύπωμα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και βίντεο που για δυο μήνες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου Προσφύγων, ιστορική τοποθεσία δίπλα στα Βυζαντινά Τείχη που στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε περιοχή εγκατάστασης και φιλοξενίας Ελλήνων προσφύγων.

Εκτός από την ανάδειξη των ιστορικών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την εικαστική- δημιουργική ματιά των καλλιτεχνών, η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει και μια ισχυρή γέφυρα γνωριμίας και της σύζευξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κοινότητα της Σικελίας και τους εκπροσώπους της, όπως επίσης και τους δημιουργούς της, που μέσα από τη δράση και τα έργα τους διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.

«Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη Ελλάδα, η έκθεση ‘‘ΓΗ ΜΝΗΜΗΣ-IN MEMORY LAND’’ στοχεύει στη διερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος που συνδέεται με τη στιγμή της εγκατάλειψης ενός τόπου και συνεπώς της συνολικής οντότητάς μας, φέρνοντας στο φως ένα σύνολο συναισθημάτων που συνδέονται με τη μνήμη, την οικογένεια, την προσωπική ταυτότητα», γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Francesco Piazza.

«Η καταστροφή της Σμύρνης ήταν η ταφόπλακα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και στις ακτές της Μαύρης θάλασσας. Το πλήγμα στο έθνος ήταν τεράστιο, τις συνέπειές του τις βιώνουμε ακόμα και σήμερα και θα τις βιώνουμε για πολλούς αιώνες ακόμα. Μπορεί να πέρασαν 100 χρόνια, οι μνήμες να θαμπώνουν, να ξεθωριάζουν και να σβήνουν σιγά-σιγά, όμως είναι απόλυτη ανάγκη να μείνουν ζωντανές. Κι εδώ έρχεται η Τέχνη να κάνει το καθήκον της», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας και όλους τους συντελεστές αυτής της έκθεσης «για την επιλογή του Δήμου μας και τη σπουδαία αυτή συνεργασία».

Ανεξίτηλη στη μνήμη…

Για τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» Χαράλαμπο Τσολάκη «η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας. Σε μια συγκυρία που τα βούκινα του πολέμου απειλούν και πάλι την Ευρώπη η υπενθύμιση της ιστορίας και του δράματος των προσφύγων είναι σημαντική».

Τον κατάλογο, που συνοδεύει την εικαστική έκθεση, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική ψυχή κατάφερε να μετατρέψει το τεράστιο αυτό τραύμα σε ευκαιρία ανασύνταξης και αναγέννησης».

Διαβάστε επίσης
OPEN HOUSE Thessaloniki 2022: Δύο χώροι Πολιτισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών στον Διεθνή θεσμό Αρχιτεκτονικής

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Νίκος Τόμπρος αναλύει τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, την επίδραση και ενσωμάτωσή του στον ελλαδικό χώρο, ενώ ο διευθυντής του πρότζεκτ Βασίλης Καραμπάτσας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία και την τεράστια απώλεια που απορρέει από την καταστροφή της Σμύρνης, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Μάιο του 2021 η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» διοργάνωσε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Riso του Παλέρμο επετειακή έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τον τίτλο «WAAG- We Are All Greeks!», υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες της Κοινότητας να διατηρήσει τη μνήμη και την ιστορία μας ζωντανή μέσω δραστηριοτήτων με μεγάλο συναισθηματικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Νεάπολης-Συκεών, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία»

EΓΚΑΙΝΙΑ: 8 Οκτωβρίου 19.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 Οκτωβρίου-8 Δεκεμβρίου 2022

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.00 και 17.00-20.00
Κλειστά: Σάββατο και Κυριακή, 26, 27, 28 Οκτωβρίου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»

Τηλ. Επικοινωνίας: 6976705667

ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Francesco Piazza

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Βασίλης Καραμπάτσας

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Νίκος Τόμπρος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ : Ειρήνη Καγιαμπίνη

ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Σίσσυ Καραδημητρίου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

Marco Bettio, Luca Coser, Gandolfo Gabriele David, Lampros Dimos, Giorgio Distefano, Yorgos Kaltsidis, Kikι Kolympari, Theodoros Lalos, Nelida Mendoza, Simone Meneghello, HOPE Konstantinos Ntagkas, Zoi Pappa, Collective Parenthesis: (A. Diamanti, K. Douloudis, D. Exarchou, K. Giannitsi, T. Karkatselas, N. Matas, J. Rodovitis, E. Sarli), Ignazio Cusimano Schifano, Giovanna Brogna Sonnino, Samantha Torrisi, Katerina Velliou

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Δήμος Λαρισαίων, Fondazione Orestiadi

ΧΟΡΗΓΟΙ: ELECTRA PALACE, THALASSA COLLECTION, AKΑΔΗΜΙΑART RESTAURANT, KTΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ