Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκθεση με τίτλο «Νικόλαος Γύζης 120 χρόνια από το θάνατό του» (ΦΩΤΟ)

Δήμος Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων

Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. Πρόκειται για την επετειακή έκθεση τη Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης 120 χρόνια από το θάνατό του», που υλοποιείται στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει 627 έργα του μεταξύ των οποίων υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, ζελατίνες, γλυπτά και πολλά σχέδια.

Ως γνήσιο τέκνο της Σχολής του Μονάχου, ο Γύζης ασχολήθηκε με την ηθογραφία, τη νεκρή φύση και το πορτρέτο, αλλά και με ιδεαλιστικά – αλληγορικά θέματα επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Συμβολισμό, εκφράζοντας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο το πνεύμα της εποχής του.

Για τις ανάγκες της επετειακής έκθεσης η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης πλαισιώθηκε από γνωστά έργα του Γύζη που βρίσκονται σε συλλογές φορέων και ιδιωτών όπως:

“Το Κρυφό Σχολειό”, “Το Τάμα”, “Τα Ορφανά”, “Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου”, “Μαργαρίτα Γύζη”, “Το Φανάρι”, “Κένταυρος και Έρως”, “Ο Ποιητής στην πηγή”, “Ο Ζαχαροπλάστης”, “Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας”, κ.α.

Διαβάστε επίσης  Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες για την Καθαρά Δευτέρα

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείο Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης, την υποστήριξη της εταιρείας ALUMIL Α.Ε. ενώ τα έργα που την έχουν εμπλουτίσει προέρχονται από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, της ΑlphaBank, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Λάτση, της Οικογένειας Εμφιετζόγλου και του Κωνσταντίνου Διδασκάλου.

«Με τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από το θάνατο του Νικόλαου Γύζη, η πόλη τιμά τον σπουδαίο ζωγράφο, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής τέχνης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Φιλοξενούμε στη Δημοτική Πινακοθήκη το «Κρυφό Σχολείο» ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γύζη, που ειδικά για την παρούσα χρονιά, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ο συμβολισμός του είναι μεγάλος» δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

δήμος Θεσσαλονίκης έκθεση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *