«Δομές, Αρμονίες, Ρυθμοί και Ηχοχρώματα» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Την προσεχή Τετάρτη

Ρεσιτάλ για 2 πιάνα με τίτλο «Δομές, Αρμονίες, Ρυθμοί και Ηχοχρώματα» παρουσιάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεών του «Μελίνα Μερκούρη» με το γνωστό πιανιστικό ντουέτο Έλλης Ζαχαροπούλου – Θέλξης Ματίκα. ρεσιτάλ για 2 πιάνα.

Έργα για 2 πιάνα των συνθετών του 20ου αιώνα C.GUASTAVINO, J.M.DAMASE, A.PIAZZOLLA, A.TANSMAN, R.R.BENNETT, που ενώνουν ανθρώπους, παραδόσεις και πολιτισμούς, παρουσιάζουν στο ρεσιτάλ τους για 2 πιάνα, οι γνωστές πιανίστριες.

Πέντε συνθέτες που το έργο τους συνδέεται με καινοτόμες δομές στην αρμονία, επίκαιρους ρυθμούς για την εποχή τους και όχι μόνο, και με καθαρή μουσική γλώσσα για ένα ακροατήριο που επιθυμεί να απολαύσει το καινούργιο με αισθητική και προσωπική ταυτότητα δημιουργίας. Πέντε συνθέτες του 20ου αιώνα, δυο Γάλλοι, δυο Αργεντίνοι κι ένας ΄Αγγλος συνθέτουν μια ξεχωριστή, αυθεντική παλέτα ηχοχρωμάτων.

Η ‘Eλλη Ζαχαροπούλου και η Θέλξη Ματίκα αποτελούν ένα πιανιστικό duo τα τελευταία 25 χρόνια, γεννημένες στη Θεσσαλονίκη, με κοινές πορείες στη μουσική τους εκπαίδευση (απόφοιτες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης). Η Έλλη με σπουδές στο πιάνο, στα ανώτερα θεωρητικά και στη μονωδία και η Θέλξη στο πιάνο και στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, συναντιούνται τυχαία στο Παρίσι, όπου η Έλλη συνεχίζει τις σπουδές της στο πιάνο με την Monique Haas (καθηγήτρια του Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris) και στην σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο με τον Laurent Petitgirard (καθηγητή της Ecole Normale de Musique de Paris) και η Θέλξη στο πιάνο με τον Antonio Ruiz-Pipo και στη μουσική δωματίου με την Chantal DeBuchy (καθηγητές της Ecole Normale de Musique de Paris). Μετά την απόκτηση των τίτλων σπουδών τους, ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία στο Παρίσι διδάσκοντας και οι δυο στην Εcole de Musique de Gressy en France, ενώ παράλληλα δίνουν ατομικά ρεσιτάλ και ως πιανιστικό duo σε αίθουσες συναυλιών (Salle Cortot, Schola Cantorum κ.α.), καθώς και σε άλλες χώρες. Η ‘Ελλη συνεργάζεται με το Groupe des Recherches του Radio France INA-GRM στον τομέα της ηλεκτροακουστικής μουσικής, ενώ η Θέλξη συνεχίζει τις σπουδές της στο πιάνο στην τάξη perfectionement με καθηγητή τον Jean Martin (Conservatoire National de Région des Versailles).

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το επεισόδιο με πυροβολισμό στη Νικόπολη

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στο Παρίσι, επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη όπου και συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους πορεία με συμμετοχές ως πιανιστικό duo με πολλά ρεσιτάλ σε αίθουσες συναυλιών και συμμετοχές σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, διδάσκοντας παράλληλα σε ωδεία (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Πολυάνειο Ωδείο Κιλκίς, Ωδείο Τούμπας Κ.Ματσίγκου). Συνθέσεις της Έλλης παρουσιάζονται σε αφιερώματα, και ατομικά ρεσιτάλ διακεκριμένων καλλιτεχνών σε γνωστές αίθουσες συναυλιών (Βαφοπούλειο, Άνετον, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΠΑΜΑΚ, κ.α.), καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, και στην τηλεόραση(ΕΡΤ3). Έχουν αναπτύξει ένα

ευρύτατο ρεπερτόριο όλα αυτά τα χρόνια μελετώντας έργα σολιστικά και μουσικής δωματίου Γάλλων συνθετών καθώς και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Η Έλλη παράλληλα με τη μουσική της πορεία είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων, με ατομικές εκθέσεις σκίτσου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ