Φ. Βελκοπούλου: Η σκηνοθέτης μιλά για τη θεατρική παράσταση «Εκείνος και εκείνος» – Αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουν τρόφιμα(ΦΩΤΟ)

Φωτεινή Βελκοπούλου Θεατρική Παράσταση Εκείνος και... Εκείνος θεατρική ομάδα εξAnimo Δήμος Καλαμαριάς

Θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26/05 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά

Σε μία σημαντική ενέργεια προχώρησε η θεατρική ομάδα εξAnimo, η οποία θα παρουσιάσει την παράσταση «Εκείνος και εκείνος» του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία της Φωτεινής Βελκοπούλου στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

Στόχος της παράστασης, η οποία συνδιοργανώνεται με το Δήμο Καλαμαριάς, είναι η συγκέντρωση τροφίμων για το συσσίτιο και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, αντί για εισιτήριο ο θεατής μπορεί να συνεισφέρει ό,τι μπορεί σε τρόφιμα, τα οποία θα προσφερθούν στους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με αφορμή την κοινωνική δράση, η σκηνοθέτης της παράστασης, Φωτεινή Βελκοπούλου, μίλησε στο Thes.gr και αναφέρθηκε στην σπουδαία πρωτοβουλία που πήρε η θεατρική ομάδα εξAnimo, στο έργο, αλλά και στα σχόλια που έχει λάβει μέχρι στιγμής για την παράσταση. 

-. Ποιος είναι ο λόγος που θα ανεβάσετε τη θεατρική παράσταση «Εκείνος και εκείνος»;

«Επειδή η ομάδα μας έχει ευαισθησίες όσον αφορά το κοινωνικό κομμάτι, ψάχναμε ένα κείμενο το οποίο θα έχει τέτοιο χαρακτήρα. Το «Εκείνος και εκείνος» που έχει γραφεί από τον Κώστα Μουρσελά το 1974, όπου εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα πολιτικά επικρατούσε ένα καθεστώς δικτατορίας και ανελευθερίας, ήταν το μοναδικό έργο, το οποίο και θεατρικά και τηλεοπτικά μπορούσε να αφυπνίσει κόσμο.

Επομένως διαβάζοντας το, βρήκαμε πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή κοινωνική κατάσταση την οποία βιώνουμε και θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να το ανεβάσουμε για να επικοινωνήσουμε τις δικές μας ανησυχίες και μηνύματα με τον κόσμο που θα έρθει να το δει».

– .Πως σκεφτήκατε αυτή την κοινωνική δράση, όπου αντί για εισιτήριο ο θεατής μπορεί να συνεισφέρει τρόφιμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη;

«Σαν ομάδα θέλουμε να ασχολούμαστε με φιλανθρωπικές δράσεις. Επειδή πρόκειται για ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι το κάνουν σαν χόμπι, στόχος τους δεν είναι να βγάλουν χρήματα από αυτό, αντιθέτως αν μπορούν μέσα από την τέχνη να προφέρουν.

Άρα λόγω του περιεχομένου του έργου που μιλάει για άστεγους και το μήνυμα που περνάει, κάναμε αυτή την κοινωνική δράση. Αφορμή είναι και η περίοδος που διανύουμε, καθώς όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι είναι άστεγοι».

-. Πείτε μου λίγα λόγια για την παράσταση, τι πραγματεύεται;

«Η παράσταση έχει να κάνει με άστεγους οι οποίοι προχωράνε και βρίσκονται σε διάφορα σημεία μέσα σε μία πόλη, σε ένα μέρος απροσδιόριστο.

Την μία φορά τους βρίσκουμε σε ένα πάρκο την άλλη σε κάποια στάση λεωφορείου, στα οποία γίνονται μεταξύ τους κάποιες κουβέντες που γι’ αυτούς είναι η καθημερινότητά τους, είναι οι συζητήσεις που κάνουν για να περάσει η χρόνος τους, επειδή πλέον έχουν αναπτύξει σχέσεις οικογένειας και αγάπης γιατί περνάνε όλες τις δυσκολίες μαζί.

Παρ’ όλα αυτά δεν χάνουν το κουράγιο τους διακωμωδούν την κατάστασή τους, μπαίνουν στην διαδικασία να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν. Μάλιστα έρχονται σε αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και γενικά υπάρχει ένα ανάλαφρο κλίμα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους».

-. Θα κάνετε κι άλλες τέτοιες δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα;

«Ότι έργο και να ανεβάσουμε είτε έχει σχέση είτε όχι με κάποια φιλανθρωπική δράση, εμείς θέλουμε να προσφέρουμε. Δηλαδή είτε είναι κάτι το οποίο το περιεχόμενο του είναι συνυφασμένο με την κοινωνική δράση είτε όχι, εμείς θέλουμε ότι μαζέψουμε σε χρήματα ή σε είδος να προσφέρουμε μέσα από αυτό».

-. Εχετε λάβει κάποια σχόλια μέχρι στιγμής για την παράσταση «Εκείνος και εκείνος»;

«Σε όσους έχω αναφερθεί όλοι το έχουν αγκαλιάσει, μόνο από την περίληψη που τους έχουμε πει. Χάρηκαν πάρα πολύ για την δράση και αρκετοί προθυμοποιούνται να έρθουν.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν να δουν την παράσταση και να προσφέρουν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δεν θα έρθουν να την δουν αλλά θα μας προσφέρουν τα τρόφιμα για να τα πάμε εμείς.

Γενικά βλέπουμε μία κινητοποίηση και για το καλλιτεχνικό κομμάτι αλλά και για το φιλανθρωπικό έργο».

-. Ποια είναι η σχέση σας με την θεατρική ομάδα;

«Ξεκίνησα πριν από έξι χρόνια περίπου με μία πιο μεγάλη σύνθεση μίας θεατρικής ομάδας με ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι είχαν τον ίδιο στόχο να ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις. Με τα χρόνια όμως κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν, λόγω εργασίας και τελικά μετά την καραντίνα μείναμε τέσσερις.

Είμαστε μία θεατρική ομάδα, στην οποία είναι τέσσερις άνθρωποι επί σκηνής και από πίσω υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φίλων που καλύπτουν τεχνικά κομμάτια, αλλά και ανάγκες που θα προκύψουν τελευταία στιγμή. Έρχονται πρόθυμα και το κάνουν.

Όποτε για έμενα στην ουσία δεν είναι τέσσερις άνθρωποι, αλλά καμία 20αριά. Είναι ένα επιτελείο ανθρώπων που πλέον είναι φίλοι και είναι εκεί ανά πάσα στιγμή».

Φωτεινή Βελκοπούλου Θεατρική Παράσταση Εκείνος και... Εκείνος θεατρική ομάδα εξAnimo Δήμος Καλαμαριάς

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη Φωτεινή Βελκοπούλου

Η Φωτεινή Βελκοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι του 2001 γίνεται η πρώτη της συνάντηση με την τέχνη του θεάτρου και από τότε το υπηρετεί πιστά με συνεχείς σπουδές, παραστάσεις και κυρίως με την ψυχή της. Επίσης η σχέση της με τον χορό και την μουσική την καθοδηγεί στο να συνεργαστεί με ανεξάρτητες ομάδες θεάτρου στις οποίες εδραιώνεται ως ενεργό μέλος. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. ως ηθοποιός.

Στον κινηματογράφο έχει παίξει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και συμμετείχε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες που έχουν διακριθεί. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις, και έχει ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο σαν εμψυχώτρια.

Έχει διδάξει σε σχολεία και σε θεατρικά εργαστήρια θεατρικό παιχνίδι για παιδιά καθώς και στο πανεπιστήμιο Μακεδονία στο πρόγραμμα “ Diploma In Leadership Skills: Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο. Σήμερα μεταξύ άλλων, είναι δασκάλα και σκηνοθέτης της ερασιτεχνικής ομάδας ενηλίκων, εξAnimo.

Θεατρική Παράσταση Εκείνος και... Εκείνος θεατρική ομάδα εξAnimo Δήμος Καλαμαριάς

Τι παρουσιάζει το έργο

Πρόκειται για το επίκαιρο και βαθιά πολιτικό κοινωνικό κείμενο του Κώστα Μουρσελά σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία της Φωτεινής Βελκοπούλου με την ομάδα εξAnimo.

Οι χαρακτήρες του έργου οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, οι λαϊκοί, οι αντιδραστικοί, οι ασυμβίβαστοι, οι εξωσυστημικοί, τριγυρνούν στην πόλη μακριά από κάθε καθωσπρεπισμό και υποκρισία. Απέχουν από κάθε αγαθό που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία για να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία.

Οι διάλογοι τους μας θυμίζουν φιλοσοφικές συζητήσεις με βασικά συστατικά πάντα το χιούμορ και τη σάτιρα. Ένα κείμενο και μια παράσταση που προκαλεί το γέλιο και τον προβληματισμό. Στην δική μας σκηνοθετική απόδοση του έργου ο Σόλων και ο Λουκάς (οι χαρακτήρες του Μουρσελά) αντικαθίστανται από τον Κώστα, τον Λευτέρη, την Μαρίνα και την Χρυσάνθη.

Η παράσταση είναι μία συνδιοργάνωση με τον δήμο Καλαμαριάς, η είσοδος γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά τροφίμων για το συσσίτιο και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

Θεατρική Παράσταση Εκείνος και... Εκείνος θεατρική ομάδα εξAnimo Δήμος Καλαμαριάς

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Μουρσελάς, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχικά εργάσθηκε ως δικηγόρος. Το 1959 διορίστηκε υπάλληλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι το 1969, οπότε και απολύθηκε από το χουντικό καθεστώς.

Από τότε άρχισε ν’ ασχολείται αποκλειστικά με την πεζογραφία και τη συγγραφή θεατρικών έργων και σεναρίων τηλεοπτικών παραγωγών πολλά από τα οποία ανέβηκαν στο θέατρο ή εκδόθηκαν σε βιβλία όπως: «Ω! τι κόσμος μπαμπά», «Ενυδρείο», «Οι φίλοι», «Η κυρία δεν πενθεί», «Το αυτί του Αλέξανδρου», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Το μαχαίρι στο κόκαλο», «Άνθρωποι και άλογα», η σατιρική σειρά «Εκείνος και… εκείνος», «Εφημερεύομεν», «Εθνική κωμωδία», «Επικίνδυνο φορτίο», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», που
είχαν μεγάλες επιτυχίες, καθώς και 130 θεατρικά μονόπρακτα.

Θεατρική Παράσταση Εκείνος και... Εκείνος θεατρική ομάδα εξAnimo Δήμος Καλαμαριάς

Ποια είναι η θεατρική ομάδα εξAnimo

Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο στην δημιουργική έκφραση και στην αυτοβελτίωση μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Τους διακρίνει το ήθος και η αγάπη που έχουν για τον άνθρωπο.

Είναι ευαισθητοποιημένοι σε κάθε κοινωνική και πολιτική αδικία και μέσα από μία σύνθεση που κατέληξε να γίνει φιλία, προσπαθούν με τον καλύτερό τους εαυτό να βοηθήσουν ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσα από τη διεξαγωγή της παράστασης.

Ολοι οι συντελεστές

Σκηνοθεσία – διασκευή-μουσική επιμέλεια: Βελκοπούλου Φωτεινή
Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος
Τρομπέτα: Δημήτρης Γκόκας
Σκηνικά- κοστούμια: εξAnimo
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θωμάς Παπαλιάγκας
Οργάνωση παραγωγής: εξAnimo

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

• Αγγελάκης Κώστας (Άστεγος)
• Καρράς Ελευθέριος (Άστεγος)
• Βελκοπούλου Φωτεινή (Κοπέλα – Ελένη – Λογίστρια)
• Γκρίντζαλη Μαρίνα (Άστεγη)
• Αθανασίου Χρυσάνθη (Άστεγη)
• Δημήτρης Γκόκας (Τρομπέτα)

Η θεατρική ομάδα ευχαριστεί τους φίλους της ομάδας:

Λένα Πετροπούλου, Δουκάκη Γιάννη, Δουκάκη Εύα, Αγοραστός Φώτης, Χάρρης Πάλλας, Καπέλας
Διονύσης, Σκορδέλη Ελένη, Γιανούση Ελένη, Γονιάδου Ηλέκτρα.

Η παράσταση είναι μία συνδιοργάνωση με τον Δήμο Καλαμαριάς

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Δαρδαμανέλη Γιάννη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νικολέτου Βάσω για την συνεργασία και τον Δήμο Καλαμαριάς για την φιλοξενία.

Extra Info

Θέατρο: Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Καλαμαριάς
(Μεταμορφώσεως 7, τηλ. 2310 458 591)
Ημέρα: Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
Ώρα: 21:00 μ.μ.
Είσοδος: Συνεισφορά τροφίμων για το συσσίτιο του Δήμου Καλαμαριάς
Θέσεις – Κρατήσεις
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6949 107 063, στην σελίδα της ομάδας ΕξAnimo, και στον Δήμο Καλαμαριάς.