“ΚΡΑΠ”: Η θεατρική παράσταση φόρος τιμής στον Σάμιουλ Μπέκετ στο θέατρο Σοφούλη

ΚΡΑΠ

Η σκηνοθέτης Μαρία Γρίβα μιλάει στο Thes.gr

Η σκηνοθέτης Μαρία Γρίβα σκηνοθετεί φέτος το πρωτότυπο κείμενο του Στέλιου Ναλμπάντη «ΚΡΑΠ» που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Σάμιουελ Μπέκετ αλλά και την έννοια της ελευθερίας.

Η παράσταση μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο «Τ» πήρε παράσταση και μεταφέρθηκε στο Θέατρο Σοφούλη για δύο ακόμα παραστάσεις στις 29 και 30 Νοεμβρίου στις 21.00.

Το Thes.gr συνομίλησε με τη σκηνοθέτιδα και σας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές προτάσεις της σεζόν.

– Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν λάβατε στα χέρια σας το κείμενο του Στέλιου Ναλμπάντη με τίτλο «ΚΡΑΠ»;
“Διαβάζοντας το ΚΡΑΠ κατάλαβα ότι ο Στέλιος είχε γράψει μια πανέξυπνη κωμωδία, εμπνευσμένη από το Μπεκετικό σύμπαν, με ατακαριστό λόγο και πολλαπλά επίπεδα. Σήκωσα λοιπόν τα μανίκια και έπιασα δουλειά”.

– Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε σκηνοθετώντας την παράσταση;
“Προσπάθησα να αποφύγω τον καθαρό ρεαλισμό θέλοντας έτσι να συνομιλήσω με τον υπαρξιακό κόσμο του Μπέκετ. Η φυλακή για μένα ουσιαστικά ήταν ένας χώρος συμβολικός, ένας χώρος εγκλεισμού των προσωπικών πεποιθήσεων των ηρώων”.

– Από πού πιστεύετε θα ήθελε να αποδράσει ο μέσος άνθρωπος;
“Πιστεύω ότι καταβάθος θα ήθελε να αποδράσει από το κοινωνικό κατασκεύασμα του χρήματος που τον έχει κάνει υποχείριό του, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα”.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το έργο και γιατί;
“Δεν μπορώ να διαχωρίσω κάποιον από τους ρόλους. Είναι σαν να διαχώριζα κάποιον από τα παιδιά μου”.

Ταυτίζεστε καθόλου με τον ρόλο της σκηνοθέτη; Μπαίνετε στη θέση της;
“Μέσα από τον ρόλο της σκηνοθέτη μου δόθηκε η ευκαιρία σε σημεία να σατιρίσω τα «τερτίπια» όλων των σκηνοθετών συναδέλφων μου. Τις παραξενιές μας, τις ιδιοτροπίες μας, τις εμμονές μας, ενίοτε των ναρκισσισμό μας. Νομίζω ότι όσοι καταλαβαίνουν αυτό το inside joke γελάνε πολύ και μου κλείνουν πονηρά το μάτι!”.

– Πόσο μιλάει ο Μπέκετ στον σύγχρονο άνθρωπο; Γίνεται κατανοητός;
“Ο Μπέκετ αν και είναι εκπρόσωπος του ρεύματος του θεάτρου του παραλόγου, κατατάσσεται πλέον στους κλασικούς συγγραφείς στην ιστορία του θεάτρου. Τα έργα του θα είναι πάντα διαχρονικά μιας και οι ήρωες του αναμετριούνται με πανανθρώπινα ζητήματα. Το στοίχημα είναι να μπορείς να παρουσιάσεις τα έργα του Μπέκετ και να γίνουν κατανοητά από τα ευρύ κοινό. Αυτό θέλει βαθιά γνώση και εμπειρία κατά την γνώμη μου”.

Διαβάστε επίσης  Η ζωή της Μαρίας Κάλλας ζωντανεύει στο θέατρο Σοφούλη (ΦΩΤΟ)

ΚΡΑΠ

ΚΡΑΠ του Στέλιου Ναλμπάντη από τη θεατρική ομάδα Aloof 29 & 30 Νοεμβρίου στις 21.00

Η νέα παράσταση της ομάδας Aloof “ΚΡΑΠ”, σε κείμενο Στέλιου Ναλμπάντη και σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα, μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Τ μεταφέρεται στο Θέατρο Σοφούλη την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 21.00.

Λίγα λόγια για το έργο
Πρόκειται για μια σκοτεινή κωμωδία σε τέσσερις ψηλούς τοίχους.
Είναι το θέατρο μία απόδραση από τη πραγματικότητα; Τέσσερις άντρες μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες και μια ενθουσιώδης σκηνοθέτης θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου που θα τους σημαδέψει για πάντα.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο “Κραπ”, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, φέρνει σε επαφή τον κόσμο του θεάτρου με τον κόσμο των φυλακών. Οι θεατές μέσα από την τεχνική του “θεάτρου εν θεάτρω” παρακολουθούν την ιστορία της προετοιμασίας μιας παράστασης. Οι φυλακισμένοι, ως πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί, αφήνουν για λίγο την ταυτότητα του μικροαπατεώνα, για να συναντηθούν με τον υπαρξιακό κόσμο των ηρώων του Μπέκετ. Τι γίνεται όμως όταν η Παναγία εμφανίζεται στη σκηνή και ζητά επίμονα την ελευθερία της; Η παράσταση ακροβατώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, χρησιμοποιεί κωμικά στοιχεία προκειμένου να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες υπαρξιακές αναζητήσεις. Ένα διαρκές πήγαινε-έλα από το φως στο σκοτάδι, με απώτερο στόχο την Απελευθέρωση, τη Χειραφέτηση, την Επιλογή.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαρία Γρίβα
Κείμενο: Στέλιος Ναλμπάντης
Επί σκηνής: Δημήτρης Αϊναλής, Στράτος Λαζαρίδης, Στέλιος Ναλμπάντης, Βλάσης Παπακωνσταντίνου, Ξανθίππη Παπαδοπούλου, Όλγα Πάπιστα, Κώστας Τσουγκράνης, Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου.
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση- Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Κύργινας
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Ζωγράφος-Φανή Μπουντούρογλου
3D εφαρμογές και animation: Μανώλης Κοτρώτσιος
Επιμέλεια κίνησης: Ξανθίππη Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου
Δημιουργικό : Βασίλης Μαντουλίδης
Ηχογραφήσεις: Κωστής Ναλμπάντης

Πληροφορίες παράστασης
Θεατρική παράσταση : Κραπ
Από την ομάδα Aloof
Διάρκεια παράστασης : 95’
Ημέρες παράστασης Πέμπτη 23, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
Στις 21:00 στο Θέατρο Σοφούλη – Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά

Εισιτήρια
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητών, ανέργων και ΑμεΑ : 10 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων : 2310 423925

Χορηγός επικοινωνίας: Thes.gr

ΚΡΑΠ