ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΚΘΒΕ

11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Την «Μήδεια», σε διασκευή-σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα, παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Μια παράσταση που βασίζεται στην πολύπλευρη διάσταση της γυναικείας προσωπικότητας. Η Μήδεια, αποκαμωμένη, βασανισμένη αλλά και πλήρως αποφασισμένη, φτάνει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης φύσης της και κυριευμένη από τη ζήλεια, το δόλο και το φθόνο για την προδοσία του άντρα που λάτρεψε, βοήθησε και ακολούθησε σε κάθε βήμα, Ιάσωνα, δολοφονεί τα δύο τους παιδιά. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (21.00)

Σχετικά με την παράσταση

Η Μήδεια μια προσωπικότητα άκρως απόλυτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, άκρως τολμηρή και ανυπολόγιστα δυνατή και ισχυρή, μέσα σε όλη της τη μοίρα, που την κυνηγούσε και την κυνηγάει, αποφασίζει να δώσει τέλος στη μοίρα, που καθόρισε ο έρωτάς της για έναν άντρα, και να επιστρέψει με πόνο τον πόνο για ό,τι έζησε και ζει, για ό,τι πρόδωσε και προδόθηκε. Αυτό σε συνάρτηση με αυτό που βιώνει την καθιστά άκρως απείθαρχη, άκρως πανούργα, άκρως ανυποχώρητη σ’ αυτό που θέλει να πετύχει` μια ζωή γεμάτη βάρος σε ό,τι την πλήγωσε.

Οι τέσσερις ηθοποιοί μέσα από μία απλή και άκρως κυνική, σε σημεία, προσέγγιση τοποθετούν τη ζωή, την τεχνουργία, τον πόνο και την οργή της Μήδειας σε ένα απλό σκηνικό με απλά ρούχα και μέσα, δίνοντας την μορφή της Μήδειας με τρεις γυναίκες σαν ένα. Ο αντρικός αντικατοπτρισμός της παράστασης γίνεται από έναν άντρα σε όλους τους ρόλους , με αποκορύφωμα την τριπλή εκδοχή της Μήδειας απέναντι στον Ιάσωνα όπου όλα γίνονται τέλος και αρχή με τη δολοφονία των δυο τους τέκνων, των καρπών του έρωτα τους. Ο φθόνος, το τέλος και η οργή παίρνουν σάρκα και οστά με τη Μήδεια λυτρωμένη από τον πόνο που της προκάλεσε ο έρωτάς της να γίνεται αέρας, να φεύγει, σκορπίζοντας τη θλίψη, σε ό, τι αφήνει πίσω, όπως και την αιώνια καταδίκη στη σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Οι συντελεστές

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάνα
Παίζουν (κατά αλφαβητική σειρά): Ζηνοβία Ανανιάδου- Κόκκοτα , Ελένη Ζιάνα, Πένη Μπουκουβάλα, Ιωάννης Μυστακίδης

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21.00. Με της υνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Είναι υποχρεωτική η προ – κράτηση θέσης:

Παρασκευή 11/9: https://digitalculture.gov.gr/2020/09/midia-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-sto-archeologiko-mousio-thessalonikis/

Σάββατο 12/9: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/midia-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-3/

Να σημειώσουμε πως το ΚΘΒΕ ευχαριστεί την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν και στηρίζουν αφιλοκερδώς τις εκδηλώσεις Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *