Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσίασε τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό 2024-2025, στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ, καλωσόρισε, εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τους δημοσιογράφους δηλώνοντας: «To ΚΘΒΕ, μετά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο θεατρικά καλοκαίρι, προγραμματίζει πυρετωδώς το καλλιτεχνικό ρεπερτόριο της θεατρικής περιόδου 2024-2025, δίνοντας παράλληλα βαρύτητα στην οργάνωση θεατρικών εργαστηρίων, στην επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του, στην ενίσχυση της συνεργασίας του με θεατρικούς και λοιπούς πολιτιστικούς οργανισμούς, με πανεπιστήμια, με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με Δήμους και ιδίως με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων, και στην αξιοποίηση των προσφερόμενων ευκαιριών από προγράμματα ΕΣΠΑ.»
Ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, παίρνοντας το λόγο, τόνισε: «Το ΚΘΒΕ πηγαίνει το «ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΤΟΥ» εντός, εκτός και πέραν των «τειχών» του, «ανοίγοντας» τους ορίζοντές του με ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο, με νέες παραγωγές, αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται. Ταυτόχρονα, διευρύνει το κοινό του κι απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα θεατών αλλά και στη διεθνή θεατρική κοινότητα.
Στόχος μας είναι η συμμετοχή όλων σε μια από κοινού προσπάθεια ανάδειξης των παραμέτρων της θεατρικής τέχνης που, εκτός από τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συμβάλλει στην καλλιέργεια της πολιτισμικής μας ταυτότητας. «ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΤΟΥ» με πρωτοβουλίες ενίσχυσης δεσμών, επέκτασης συνεργασιών, συμπαραγωγών με άλλα θέατρα αλλά και με ακαδημαϊκές κοινότητες, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Μέσω της «συνάντησης» διαφορετικών απόψεων και συν-δημιουργίας εστιάζουμε στην ουσία του θεάτρου, στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης για ένα θέατρο κοινωνικό και οικουμενικό, ένα θέατρο που σέβεται την ιστορία του και προχωράει μπροστά με το βλέμμα στον ορίζοντα.»
Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων για το 2024-2025.
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το ΚΘΒΕ διοργανώνει για όγδοη χρονιά, με όχημα την τέχνη του θεάτρου, εργαστήρια για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης προσφέρει καλλιτεχνικά ερεθίσματα με ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς.
Στόχο των εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη της ελεύθερης έκφρασης καθώς και η καλλιέργεια της φαντασίας, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις, που ανταποκρίνονται στην ηλικιακή ομάδα κάθε εργαστηρίου. Οι συναντήσεις βασίζονται σε θεματικές οι οποίες αφουγκράζονται τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.
Επίσης, το ΚΘΒΕ, υπερασπιζόμενο ένα θέατρο που αγκαλιάζει και απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζει το ταξίδι του με τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια παρέχοντας για έκτη χρονιά δωρεάν μαθήματα για ΑμεΑ.
• Θεατρικά εργαστήρια για βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους
• Θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες
• Καλλιτεχνικά εργαστήρια σε συνεργασία με την Ομάδα Εν δυνάμει για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και άτομα συμπερίληψης στο τμήμα (ΑμεΑ)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2024-2025
Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους 2025-2028
Μετά από πέντε ενδιαφέρουσες διοργανώσεις, ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζει ανανεωμένος για τέσσερεις επόμενες εκδόσεις, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τον μοναδικό θεσμό στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που εστιάζει στις μικρές φόρμες, στις ερευνητικές παραστάσεις και στις εναλλακτικές σκηνικές προτάσεις. Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ και η δυνατότητα να συνεχιστεί η σημαντική αυτή δραστηριότητα, ισχυροποιώντας την ταυτότητά του, βρίσκει το ΚΘΒΕ σε μία περίοδο εξωστρέφειας και κινητικότητας.
Η ιδιαιτερότητα και η καινοτομία του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους έγκειται στον πειραματικό και ερευνητικό του χαρακτήρα. Είναι το μόνο θεατρικό Φεστιβάλ στη χώρα που έχει ως επιλογή την προσέλκυση καινοτόμων παραστάσεων που χαρακτηρίζονται από μικρές φόρμες, ευρηματικά κείμενα, νέες μορφών θεατρικών δρώμενων στο δημόσιο χώρο με τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών/θεατών.
Το Φεστιβάλ επιστρέφει στις σκηνές του ΚΘΒΕ και στο δημόσιο χώρο της πόλης, το καλοκαίρι του 2025.
Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος 2024-2025
Το ΚΘΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, πραγματοποίησε το διάστημα 19-25 Αυγούστου 2024 το πρόγραμμα υπό τον τίτλο: “Παραβάσεις: νέες δοκιμές στο αρχαίο δράμα. Μια διεθνής συνάντηση σπουδαστών δραματικών σχολών με αντικείμενο την αρχαία ελληνική δραματουργία.”.
Φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ συναντήθηκαν με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης και της Σχολής Σκηνοθεσίας Μαξ Ράινχαρντ, για να μελετήσουν τη σύνδεση του αρχαίου δράματος με το φυσικό περιβάλλον και το αστικό τοπίο της πόλης.
Οι φοιτητές συμμετείχαν σε εργαστήρια υπό την εμψύχωση του Γιάννη Ρήγα, της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, του Δημήτρη Σωτηρίου, της Μαριάνθης Ψωματάκη και της Αμαλίας Κοντογιάννη, με παράλληλες επισκέψεις στον Όλυμπο, στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο Θέατρο Γης και το Εκθεσιακό Βεστιάριο του ΚΘΒΕ.
Εντός του 2025, στο πλαίσιο της συνέχισης της ανταλλαγής, αναμένεται αντίστοιχη επίσκεψη των φοιτητών της Δραματικής του ΚΘΒΕ στη Βιέννη.
=> Συμπαραγωγή θεάτρου ντοκιμαντέρ “96%” σε σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρη – Ευρωπαϊκό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Landscapes of Devastation (Ισπανία – Γερμανία – Ελλάδα)
Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ “96%” σε σκηνοθεσία Πρόδρομου Τσινικόρη, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και την απόσπαση εξαιρετικών κριτικών, καθώς και μετά την παρουσίασή της στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του “For/With/By” Festival of European Youth Theatre, συνεχίζει την ευρωπαϊκή της περιοδεία. Οι επόμενοι σταθμοί της παράστασης αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.
Το project «96%» αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού θεατρικού και παιδαγωγικού προγράμματος “Landscapes of Devastation” που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο.
Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με τη Schaubühne (Βερολίνο) και το La Joven (Μαδρίτη), που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ίδρυμα EVZ (Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον), σε συμπαραγωγή με την εταιρεία TooFarEast Productions.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει αναλάβει 5 συγχρηματοδοτούμενα έργα (τέσσερα υπό υλοποίηση και ένα ολοκληρωμένο):
α) «Ψηφιακό Μαθητολόγιο της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ», υπό υλοποίηση
Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ αναβαθμίζεται και συμμετέχει στην ψηφιακή εξέλιξη τόσο σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών όσο και, ουσιαστικότερα, στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και συνεργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ανάπτυξη και αξιοποίηση λογισμικού για την ψηφιοποίηση όλων των εντύπων αλλά και της σημαντικής βιβλιοθήκης που διαθέτει, η μηχανοργάνωση αλλά και η δημιουργία πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως τον εκσυγχρονισμό του τρόπου επικοινωνίας και υποστήριξης φοιτητών και καθηγητών, την αποτελεσματικότερη συνεργασία με τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΚΘΒΕ, την απρόσκοπτη διαχείριση του τεχνικού εξοπλισμού και υποδομών και η διασύνδεση της Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ με σημαντικά ιδρύματα εκπαίδευσης στον τομέα των παραστατικών τεχνών του εξωτερικού.
β) «Πολιτιστική Συνταγογράφηση», υπό υλοποίηση
Στο πλαίσιο της ευρύτερης σύνδεσης του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου με την ψυχική υγεία, το έργο αυτό δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης καλλιτεχνικών δράσεων, όπως «Εργαστήριο Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού» για Παιδιά και Εφήβους με ψυχικές διαταραχές, που επισκέπτονται δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει δράση ticket set με τη διάθεση εισιτηρίων για οργανωμένη παρακολούθηση παραστάσεων του ΚΘΒΕ, από τμήματα ενηλίκων, που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.
γ) «Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους 2025 – 2028», υπό υλοποίηση
Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τον μοναδικό θεσμό στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που εστιάζει στις μικρές φόρμες, στις ερευνητικές παραστάσεις και στις εναλλακτικές σκηνικές προτάσεις, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του ΕΠ «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ και η δυνατότητα να συνεχιστεί η σημαντική αυτή δραστηριότητα, ισχυροποιώντας την ταυτότητά του, βρίσκει το ΚΘΒΕ σε μία περίοδο εξωστρέφειας και κινητικότητας.
δ) «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση», υπό υλοποίηση
Το έργο προβλέπει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (θεατρικά εργαστήρια από ειδικούς θεατροπαιδαγωγούς με τη συνδρομή ειδικών ψυχικής υγείας) για την Α΄βάθμια και την Β΄βάθμια εκπαίδευση σε πέντε περιφέρειες της χώρας: Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων νηπιαγωγείων, ειδικών σχολείων, διαπολιτισμικών, τμημάτων ένταξης, υποδοχής προσφύγων, μειονοτικών και περιοχών ρομά και με στόχευση την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις σχολικές δράσεις, τη μείωση και πρόληψη της σχολικής εγκατάλειψης, την προώθηση της ισότητας πρόσβασης στη θεατρική παιδεία, την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε δράσεις πολιτισμού.
ε) «Ψηφιακή Σκηνή – 60 χρόνια ΚΘΒΕ», ολοκληρωμένο
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έργο στόχευσε στην υλοποίηση μίας σειράς δράσεων για την ανάδειξη του αρχειακού υλικού στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκε η δυνατότητα του ΚΘΒΕ να προσεγγίσει το κοινό του εντός και εκτός Ελλάδος μέσω του ανανεωμένου ιστοτόπου του, ερμηνευτικών εκθεμάτων, ψηφιακών εκθέσεων, εικονικού μουσείου, εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο και μιας διαδραστικής εγκατάστασης περιήγησης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα του ΚΘΒΕ, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στους χώρους του.