Λαμπρή πρεμιέρα για το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πλήθος προσωπικοτήτων της πόλης έδωσαν το παρών στην επετειακή βραδιά Μία ξεχωριστή βραδιά, με ιδιαίτερη λάμψη ήταν η αποψινή για τη Θεσσαλονίκη καθώς άνοιξε η αυλαία του 20ου Επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Μαρτίου. Προσωπικότητες από την τέχνη, την πολιτική και την κοινωνική ζωή έδωσαν το παρών στην […]

Πλήθος προσωπικοτήτων της πόλης έδωσαν το παρών στην επετειακή βραδιά

Μία ξεχωριστή βραδιά, με ιδιαίτερη λάμψη ήταν η αποψινή για τη Θεσσαλονίκη καθώς άνοιξε η αυλαία του 20ου Επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Προσωπικότητες από την τέχνη, την πολιτική και την κοινωνική ζωή έδωσαν το παρών στην επίσημη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον. Μεταξύ των παρευρισκόμενων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη μικρή «περιπέτεια» που είχε με την υγεία του, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, o περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ελενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και πολλοί άλλοι.

Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν θερμά οι Ελίζ Ζαλαντό, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Επίσης, το Φεστιβάλ παρουσίασαν ο Δημήτρης Κερκινός, επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και υπεύθυνος Βαλκανικού προγράμματος του ΦΚΘ και η Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες.

Μετά τους ολιγόλεπτους -επετειακούς χαιρετισμούς, προβλήθηκε το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ της 90χρονης ελληνικής καταγωγής Ανιές Βαρντά (εδώ συν-σκηνοθετεί με τον J.R) με τίτλο «Πρόσωπα & ιστορίες», το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που φέτος συμπληρώνει τα είκοσι του χρόνια, στις δέκα ημέρες της διάρκειάς του, παρουσιάζει στους σινεφίλ 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως θα προβληθεί στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές. Παράλληλα, φέτος εντάσσονται πλήρως και οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη. Και φυσικά στον χώρο INVR θα γίνουν οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, δείτε ΕΔΩ
Για το πρόγραμμα, τις ταινίες και τα εισιτήρια, δείτε ΕΔΩ