Με πλήθος εκδηλώσεων εγκαινιάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα

Μία εβδομάδα γεμάτη πολιτισμό

Στις 19 Ιουνίου στα Τρίκαλα θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ελληνα δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Τα Τρίκαλα, η πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη, τιμούν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού τραγουδιού τον 20ο αιώνα, με ένα Μουσείο αφιερωμένο σ’ αυτόν, το οποίο μάλιστα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των εγκαινίων, εκτός από την επίσημη τελετή, θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, το πρόγραμμα των οποίων συνδυάζεται και με την καθιερωμένη Εβδομάδα Μουσικής & Τέχνης που χρόνια τώρα διοργανώνεται από το Μουσείο Τσιτσάνη.

Σημειώνεται ότι τα Τρίκαλα, αναγνωρίζοντας την αξία, το έργο του και τη γενικότερη προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη, έθεσαν σαν έργο προτεραιότητας την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη, καθώς ήταν επιθυμία του ιδίου και όραμα όλων εκείνων που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα.

Πλέον, οι εργασίες παρουσίασης των εκθεμάτων και του πληροφοριακού υλικού, έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του. Τέλος, το Μουσείο φιλοξενεί στούντιο ηχογράφησης, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μουσείο Τσιτσάνη

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, 21:00 – αυλή Μουσείου Τσιτσάνη
Drumfest

Σε συνεργασία με τη “Rock School Of Music” ο Κώστας Μυλωνάς παρουσιάζει ένα event γεμάτο από εκρηκτικό παίξιμο, δυναμικό drumming που απογειώνει, μία μέρα γιορτής του ρυθμού, μία μοναδική εμπειρία για όλους !

Δευτέρα 17 Ιουνίου, 19:30 – αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Τσιτσάνη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΤΡΙΟ ΤΡΙΚΚΗ»

Το θρυλικό Τρικαλινό συγκρότημα της 10ετίας του ’60 «ΤΡΙΟ ΤΡΙΚΚΗ» που δόξασε τα Τρίκαλα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξανασμίγει και παρουσιάζεται στο κοινό ζωντανά και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Σωτήρη Γοργογέτα. Παρά τα 90 χρόνια που ο κάθε ένας κουβαλά στην πλάτη του, τα μέλη του συγκροτήματος θα δώσουν το παρών και θα διηγηθούν τις συγκινητικές ιστορίες τους.

Δευτέρα 17 Ιουνίου, 21:30 – στην αυλή Μουσείου Τσιτσάνη
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μουσική από τις πατρίδες του Τσιτσάνη και στα τραγούδια που μικρό παιδί άκουγε από τον πατέρα του, τη Θεσσσαλία και την Ήπειρο. Εξαιρετικοί παραδοσιακοί μουσικοί θα συναντηθούν επί σκηνής παρουσιάζοντας μέσα από αυθεντικές εκτελέσεις τα παραδοσιακά κομμάτια, και τον πλούτο της θεσσαλικής και της ηπειρώτικης μουσικής, σε μια μοναδική συναυλία. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα παρουσιασθούν δημοτικοί χοροί και τραγούδια από το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Τρικκαίων.

Τρίτη 18 Ιουνίου, 19:30 – αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Τσιτσάνη.
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσιάζεται το βιβλίο της της Δήμητρας Μπαντή με τίτλο:
«Στα Τρίκαλα στα Δυο Στενά… Για τον Βασίλη Τσιτσάνη και το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
Ρενάτα Δαλιανούδη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου
Δημήτρης Παπαστεργίου – Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (με βιντεοσκοπημένη ομιλία)
Χρήστος Λάππας – πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων
Μιχάλης Ταμήλος – πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων
Στέλιος Καραγιώργος – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσείου Τσιτσάνη
Γεωργία Ψύρρα – Πολιτισμολόγος
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαγεωργόπουλος

Τρίτη 18 Ιουνίου, 21:30 – αυλή Μουσείου Τσιτσάνη
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΤΟΚΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εβδομάδα Μουσικής & Τέχνης» προγραμματίστηκε συναυλία αφιερωμένη στον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και υλοποιείται με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τη παρουσία του Πρέσβη, και ανώτερων διπλωματών της Κύπρου τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσει μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του Ελληνικού τραγουδιού, η Γλυκερία.

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 20:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Ο Δήμος Τρικκαίων , διαχρονικά, αναγνωρίζοντας την αξία, το έργο του και την γενικότερη προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη, έθεσε σαν έργο προτεραιότητας την ίδρυση και λειτουργία του “Μουσείου Τσιτσάνη” που ήταν επιθυμία του ιδίου και όραμα όλων εκείνων που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα.

Το όραμα έγινε πράξη, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και με κάθε επισημότητα, παρουσία ανώτερων πολιτικών παραγόντων, θα τελεστούν τα εγκαίνια του «Μουσείου Τσιτσάνη», του πρώτου μουσείου για Έλληνα δημιουργό στην πατρίδα μας.

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 21:30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μετά τη λήξη της επίσημης τελετής για τα εγκαίνια στην αυλή του Μουσείου Τσιτσάνη θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία που είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλία που ακόμα μετρά τις πληγές της από την θεομηνία. Θα ακούσουμε τραγούδια από όλους τους Θεσσαλούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού τα οποία “έντυσαν” μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πέμπτη 20 Ιουνίου, 20:30 – αυλή Μουσείου Τσιτσάνη
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Μια ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους δωρητές , σε όλους/ες που με κάθε τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία του μουσείου και στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Βασίλη Τσιτσάνη, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού.

Μετά τη λήξη της τελετής θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα με ερμηνευτές την Ασπασία Στρατηγού και τον Γιάννη Διονυσίου. Στη συναυλία θα συμμετέχει τιμητικά ο Γιώργος Νταλάρας. Ο μοναδικός καλλιτέχνης και οι εξαιρετικοί ερμηνευτές, θα παρουσιάσουν – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – ένα απάνθισμα από τα σπουδαιότερα τραγούδια του Τσιτσάνη με τρόπο μοναδικό, αυθεντικό, εξόχως καλλιτεχνικό και με απόλυτο σεβασμό στο έργο του τρικαλινού δημιουργού.