Μεταπτυχιακοί φοιτητές του U.C.L. στην Πολιτιστική Γειτονιά

«Μελλοντικοί Αντίλαλοι» στο Μουσείο Προσφύγων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Εικαστικοί αντίλαλοι εννέα πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο της Σύγχρονης Τέχνης θα ανταμώσουν και θα αντηχήσουν την πρωτοπορία και τη ζωντάνια τους στο Μουσείο Προσφύγων, στην «Πολιτιστική Γειτονιά» Νεάπολης-Συκεών, που διευρύνει τους ορίζοντές της […]

«Μελλοντικοί Αντίλαλοι» στο Μουσείο Προσφύγων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Εικαστικοί αντίλαλοι εννέα πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών στο χώρο της Σύγχρονης Τέχνης θα ανταμώσουν και θα αντηχήσουν την πρωτοπορία και τη ζωντάνια τους στο Μουσείο Προσφύγων, στην «Πολιτιστική Γειτονιά» Νεάπολης-Συκεών, που διευρύνει τους ορίζοντές της και υποδέχεται φιλοξενούμενους διεθνών διαστάσεων, χαρίζοντας στο φιλότεχνο κοινό νέες εικαστικές αντιλήψεις και εγείροντας καινοτόμους αισθητικούς προβληματισμούς.
Εννέα διεθνείς, μεταπτυχιακοί φοιτητές της παγκοσμίου φήμης Σχολής Slade School of Fine Art του αγγλικού Πανεπιστημίου U.C.L. (University College of London), αποτυπώνουν στον καμβά, στο χαρτί και στην οθόνη τις προσωπικές τους αισθητικές αναζητήσεις σε νέες διαδρομές, τολμώντας πρωτότυπες εικαστικές προσεγγίσεις.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Μελλοντικοί Αντίλαλοι/ Future Echoes» θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο Προσφύγων, στην «Πολιτιστική Γειτονιά», ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.
Με λάδι, ακρυλικό, ακουαρέλα, κολάζ και ψηφιακή εικόνα, καλλιτέχνες από την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τις Η.Π.Α., τη Ν. Κορέα, το Ισραήλ την Κίνα αλλά και την Ελλάδα, δημιούργησαν και θα παρουσιάσουν έργα που σφύζουν από ζωή, διαμορφώνοντας έντονα ζωγραφικά σχήματα του σύγχρονου περιβάλλοντος, εκφράζοντας και αποτυπώνοντας τη δική τους οπτική για το μέλλον.

Κορυφαία πανεπιστημιακή Σχολή
Οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στην Έκθεση είναι: Carutti Elisa /Ιταλία, Elkalaway Nada/Αίγυπτος, GirolettiGabriela /Βραζιλία, Keyser Marijke/Η.Π.Α. , Kim Axae /Ν.Κορέα, Raz Michal /Ισραήλ, Tan Liging /Κίνα, Yang Yijia /Κίνα, Σοφία Μητσώλα /Ελλάδα
Το Slade School of Fine Art του U.C.L. (University College of London) αποτελεί μία κορυφαία πανεπιστημιακή Σχολή, με εξαιρετική φήμη παγκοσμίως, που από το 1868 συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της Σύγχρονης Τέχνης τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την Guardian, ανακηρύχθηκε το καλύτερο πανεπιστήμιο στο χώρο της Τέχνης στην Αγγλία για το 2018, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με αποφοίτους μεγάλα ονόματα στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η επιμελήτρια της Έκθεσης Μαρία Δελλαπόρτα, «νέες καλλιτέχνιδες από όλη την υφήλιο, με αναγνωρίσιμο δείγμα εικαστικής γραφής και με ιδιαίτερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις οι οποίες άγονται από την ιδιαίτερη εθνολογική κουλτούρα των χωρών τους, αποχωρίζονται το οικείο και ασφαλές στη ζωγραφική αναπαράσταση», και εξηγεί: «Ως ‘‘γνήσια τέκνα’’ ενός από τα πιο πρωτοποριακά πανεπιστήμια του κόσμου στο χώρο της Σύγχρονης Τέχνης, προχωρούν με το δικό τους αισθητικό κριτήριο, χαράζοντας νέες διαδρομές, εκφράζουν και αποτυπώνουν το μέλλον. (…)Διαπερασμένα από μια εκρηκτική ενέργεια, τα έργα τους αντιδρούν σε κάθε στείρα ταξινόμηση και σχολαστική ένταξη σε συγκεκριμένα ρεύματα, εκφράζοντας την προσωπική αλήθεια της κάθε καλλιτέχνιδας η οποία σαν αντίλαλος φτάνει στο κοινό και ξαναγυρνά πίσω στον δημιουργό».

«Πρωτοπορούν και μας δικαιώνουν…»
Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «η αίγλη και η φήμη της Πολιτιστικής μας Γειτονιάς επεκτείνεται σταθερά πλέον και εκτός συνόρων και συνεχίζει να μας δικαιώνει, εξυπηρετώντας τον αρχικό μας στόχο και υλοποιώντας στην πράξη την αρχική φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής να μετατραπεί ο χώρος σε μια ανοιχτή σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης και εκπαίδευσης, με πρωταγωνιστές κυρίως τη νέα γενιά, με δράσεις και προγράμματα που σταθερά πυκνώνουν και πολλαπλασιάζονται. Ένας χώρος με ιδιαίτερο συμβολισμό, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, γίνεται χωνευτήρι νέων οπτικών, ιδεών και αναζητήσεων, χωρίς όρια και διακρίσεις. Και φιλοξενεί με την ίδια άνεση και χαρά δράσεις προσφύγων αλλά και βραβευμένων διεθνών πανεπιστημίων».
Αναφερόμενος στην έκθεση ο δήμαρχος δηλώνει ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε στο δήμο μας νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες με όραμα, που πρωτοπορούν και μεταφέρουν νέες αντιλήψεις για το μέλλον, και ευχόμαστε η συνεργασία αυτή με ένα τόσο διακεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα να συνεχιστεί».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση εντάσσεται σε μια σειρά εκθέσεων που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης- Συκεών, με πρωταγωνιστές φοιτητές κορυφαίων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και συντονίστρια τη Μαρία Δελλαπόρτα.

Η Πολιτιστική Γειτονιά
Σε μια αναμορφωμένη και αναβαθμισμένη περιοχή, η Πολιτιστική Γειτονιά αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος» στις Συκιές.
Η περιοχή παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων και τις μετέπειτα περιόδους, σταδιακά αλλά σταθερά, ο χρόνος την έθεσε στο περιθώριο και στη λήθη. Από το 2014, σε κτίσματα που προήλθαν από την ανακατασκευή και αποκατάσταση δώδεκα παλιών προσφυγικών κτισμάτων, με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και δημοτικούς πόρους, ήχοι, χρώματα, ρυθμοί, εικόνες και καλλιτεχνικές δημιουργίες σμίγουν με τις ιστορικές μνήμες της μακραίωνης βυζαντινής ιστορίας της πόλης αλλά και της προσφυγιάς σε έναν παράλληλο διάλογο, και μετατρέπουν την περιοχή σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας.