“Μουσικές του κόσμου” από τον Αλέξανδρο Αϊβαλιώτη

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 Ο Αλέξανδρος Αϊβαλιώτης, για δεύτερη χρονιά στο Κ.Ω.Θ. Μετά την επιτυχημένη συναυλία με το σακουχάτσι, ο κος Αϊβαλιώτης παρουσιάζει τις Μουσικές του Κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή, μέσα από τα ηχοχρώματα του παραδοσιακού ιαπωνικού φλάουτου από μπαμπού, το σακουχάτσι, σε μια διαδραστική με το κοινό παράσταση.Ακολουθήστε […]

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αλέξανδρος Αϊβαλιώτης, για δεύτερη χρονιά στο Κ.Ω.Θ. Μετά την επιτυχημένη συναυλία με το σακουχάτσι, ο κος Αϊβαλιώτης παρουσιάζει τις Μουσικές του Κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή, μέσα από τα ηχοχρώματα του παραδοσιακού ιαπωνικού φλάουτου από μπαμπού, το σακουχάτσι, σε μια διαδραστική με το κοινό παράσταση.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Είσοδος 8 και 5 ευρώ.

Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών του Ρινζάι Ζεν, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως όπλο αλλά και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Η χρήση του έγινε ευρέως γνωστή από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Meiji. Χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια και συνεχίζει να εξελίσσεται και να διευρύνεται. Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.

Βιογραφικό
O Αϊβαλιώτης Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος φλάουτου και ανώτερων θεωρητικών με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικά ωδεία στην ίδια πόλη. Πτυχιούχος επίσης του Τμήματος Ιταλικής γλώσσας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο στη γλωσσολογία. Αποτέλεσε μέλος δημοτικής φιλαρμονικής ορχήστρας στην Κρήτη το 2004-5, ως πρώτο φλάουτο και ενορχηστρωτής πνευστών. Από το 2002 έως το 2012 έλαβε μέρος σε διάφορες συναυλίες κλασικής μουσικής ως σολίστας και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Από το 2011 ασχολείται με το σακουχάτσι (μελέτη honkyoku και κατασκευή σακουχάτσι), κυρίως με βάση το στυλ της Kokusai Shakuhachi Kenshukan Chikushinkai, με ιδρυτή τον Yokoyama Katsuya και ξεκίνησε πρόσφατα μαθήματα εξ αποστάσεως με τον Kyle Kamal Helou της ίδιας σχολής. Επίσης από το 1998 ασχολείται με την πρακτική και τη διδασκαλία παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (Aikido, Iaido, Jodo) και κλασικών koryu (Taijutsu, Kenjutsu).