Οι “Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες” σήμερα στην Θεσσαλονίκη

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Ο χορός των περιστρεφόμενων δερβίσηδων από την Τουρκία είναι μέρος μιας αυστηρής θρησκευτικής τελετουργίας, ένας μυστικιστικός τρόπος προσευχής που εξυψώνει τον άνθρωπο πάνω από τα γήινα και τον ενώνει με τον Θεό μέσω του αέναου κοσμικού στροβιλισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αυτονομήθηκε και έχει γίνει πολύ γνωστό […]

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο χορός των περιστρεφόμενων δερβίσηδων από την Τουρκία είναι μέρος μιας αυστηρής θρησκευτικής τελετουργίας, ένας μυστικιστικός τρόπος προσευχής που εξυψώνει τον άνθρωπο πάνω από τα γήινα και τον ενώνει με τον Θεό μέσω του αέναου κοσμικού στροβιλισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αυτονομήθηκε και έχει γίνει πολύ γνωστό και στη χώρα μας μέσα από διάφορες παρουσιάσεις. Μία τέτοια αυθεντική παρουσίαση θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σήμερα 15 Μαρτίου 2018, από το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Το Σύνολο αυτό ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να καταστήσει δυνατή την ερμηνεία και προώθηση της κλασικής τουρκικής μουσικής και ειδικότερα της μουσικής Σουφισμού και της μουσικής Μεχτέρ (οθωμανική στρατιωτική μουσική), οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αξίες της Τουρκίας. Το Σύνολο, το οποίο λειτουργεί ως δύο ομάδες, του Σουφισμού και του Μεχτέρ, ερμηνεύει κλασικά έργα που παίζονταν από την οθωμανική στρατιωτική μουσική μπάντα (μέχρι να καταργηθεί, το 1826, μαζί με τη Λέσχη των Γενιτσάρων) και στους τεκέδες (που έκλεισαν το 1925). Μαζί με αυτά τα κλασικά έργα που έφτασαν ως τις μέρες μας, θα ακούσουμε και τα νέα κομμάτια που το Σύνολο έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του.

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul συνεχίζει τις εργασίες έρευνας και μελέτης της ερμηνείας, γνωρίζοντας τη σημαντική τους συμβολή στην παρουσίαση της τουρκικής μουσικής, της οποίας οι ρίζες φτάνουν στα βάθη της ιστορίας. Το μοναδικό στιλ και τα χαρακτηριστικά της γοητεύουν παγκοσμίως τους σύγχρονους λάτρεις της τέχνης και η προώθησή της αποτελεί σημαντικό κληροδότημα στις επόμενες γενιές.

Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας

Καλλιτεχνικός διευθυντής Bahri Güngördü

Necmettin AKBEN Εκπρόσωπος Υπουργείου / Βοηθός Γενικού Διευθυντή
Soydan BABAYİĞİT Καλλιτέχνης – Αναπληρωτής Διευθυντής
Mustafa Hakan ALVAN Πνευστά
Bülent ÖZBEK Πνευστά
Özata AYAN Έγχορδα
Mehmet Refik KAYA Έγχορδα
Mustafa TABAK Κανονάκι
Sertaç TEZEREN Κεμεντζές
Oktay ÖZERDEN Πιατίνια
Nizamettin YILDIRIM Είδος τύμπανου
Murat TAŞTEKİN Φωνητικά
Bahri GÜNGÖRDÜ Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Φωνητικά
Mustafa ÖZORUÇ Φωνητικά
Hüseyin SERT Φωνητικά
Cihat HIRÇIN Φωνητικά
Suat ULUTAŞ Φωνητικά
Ayhan Cüneyt ÇAĞLI Φωνητικά
Ömer Tuğrul İNANÇER Αρχιδερβίσης
Nezih ÇETİN Δερβίσης
Adem DEMİREL Δερβίσης
Haluk LUŞ Δερβίσης
Muharrem Burak ECEVİT Δερβίσης
Süleyman Veliyettin YILMAZ Δερβίσης
Barış DEMİR Δερβίσης
Taner AŞIKÖMER Δερβίσης
Sabahattin HARMA Δερβίσης
İsmet TEKİN Βοηθός

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Παραστάσεις: Πέμπτη 15.03.2018, ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις
Διάθεση προσκλήσεων από Πέμπτη 8.03.2018
(εκδοτήρια ΜΜΘ & Αριστοτέλους)