Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand» στη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand» στη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Αναδείχθηκαν πτυχές της τοπικής ιστορίας

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο “Virtualand” και την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας, είχαν πολίτες, επαγγελματίες του τουρισμού της Ηπείρου και δημοσιογράφοι από τοπικά και πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι βρέθηκαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου.

Στην κατάμεστη, φιλόξενη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, αναδείχθηκαν πτυχές της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού φαντασιακού, μέσα από αλληλεπιδραστικά σενάρια, που μετατρέπουν τις προφορικές αφηγήσεις σε εικόνες, εξοικειώνοντας τους επισκέπτες με το πολιτισμικό κεφάλαιο της διασυνοριακής περιοχής.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η κα Περσεφόνη Ντούλια, MSc Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, μιας Βιβλιοθήκης η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Εξάλλου, η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί πλέον προϊόν επιστημονικής φαντασίας ή μόνο
για gamers καθώς ήδη χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις ή τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και επεκτείνεται σε κλάδους όπως είναι η ιατρική ή εν προκειμένω ο τουρισμός.

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand» στη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και παρουσίαση του spot που δημιουργήθηκε σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά).

Στην εκδήλωση, δόθηκαν σημαντικές ομιλίες. Για το έργο “Virtualand: Μια διαδραστική εμπειρία εμβύθισης στην ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας”, μίλησαν: ο κ. Ιωάννης Φούντος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο κ. Χρήστος Μπέλλος, ερευνητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

“Από την προφορική αφήγηση στην οθόνη: ανάπτυξη σεναρίων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με άξονα την τοπική ιστορία και το λαϊκό φαντασιακό” ήταν ο τίτλος της ομιλίας των: κ. Βασίλη Νιτσιάκου, Καθηγητή τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θάνου Κώτση, MSc λαογράφου, υποψήφιου διδάκτορα λαογραφίας-ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της κας Αγγελικής Κήτα, ΜΑ αρχαιολόγου, ερευνήτριας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη του εικονικού περιβάλλοντος του έργου “Virtualand” και των σεναρίων και εκπαίδευση στη χρήση της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας.

Το «Virtualand», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς μέσω του προγράμματος «Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”», υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej» και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών
Σχέσεων.

Η διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Αλβανίας χαρακτηρίζεται από μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικά που είναι αποθηκευμένο σε Βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την περιοχή.

Διαβάστε επίσης  Ερχεται το TechSaloniki2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στόχος του προγράμματος «Virtualand» είναι ο εντοπισμός, η προστασία και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής μέσω της προβολής περιεχομένου σπάνιων και πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των βιβλιοθηκών και η λειτουργία του ως ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο που οδηγεί σε ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπεριστατωμένη εμπειρία με υλικά και άυλα αγαθά και να κατανοήσουν καλύτερα τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των ντόπιων.

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Virtualand» στη Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, το «VirtuaLand» παρέχει μια διαδραστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου επιλεγμένα τεκμήρια από τα Αποθετήρια «Ολυμπιάς» και «Ηπείρου Μνήμων» της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και «Exploral» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, μετατρέπονται σε πολιτιστικά και τουριστικά σενάρια.

Το «VirtuaLand» παρέχει, επίσης, μια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων αντικειμένων και μια ανοιχτή πλατφόρμα VR, όπου οι Βιβλιοθήκες, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ή άτομα με περιορισμένες δεξιότητες προγραμματισμού θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες εικονικής πραγματικότητας, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα της ενώ προβλέπονται και δραστηριότητες κατάρτισης στη χρήση και επέκταση της πλατφόρμας «VirtuaLand» αλλά και στο πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής.

Δύο αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (μία στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία), δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν το περιεχόμενο των σεναρίων για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Με αυτό τον τρόπο οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε πηγή γνώσης και σημείο εκκίνησης για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή.

Τέλος, το έργο «VirtuaLand» αναπτύσσει ένα κοινό εμπορικό σήμα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, που θα περιλαμβάνει πακέτα VR, ενσωματώνοντας διαδραστικό εικονικό περιβάλλον για την προώθηση της κοινής φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της περιοχής ενδιαφέροντος.