ΟΜΠΙΝΤΑ ή η θανάσιμη μοναξιά του Νίκου Ζαχαριάδη

Σήμερα στις 7 η τελευταία παράσταση στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

της Φαίδρας Φουντουλάκη
ΟΜΠΙΝΤΑ: Πίκρα, κακοκάρδισμα (στα ρώσικα)
“Θυμάμαι καλά τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων:δεν ήταν όλοι μαζί μου Δεν φώναζαν όλοι χαίρε Το ίδιο έκανε και ο Ιούδας με τον Χριστό, αλλά, Αυτός ανάμεσα σε δώδεκα βρήκε την πίστη σε όλους εκτός από έναν. Εγώ σε κανέναν ανάμεσα σε δώδεκα χιλιάδες. (ΣΑΙΞΠΗΡ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙ,ΙV,1.167-71,σελ. 351)
Η ανθρώπινη πορεία του Νίκου Ζαχαριάδη μέσα απο την ιδεολογική σύγκρουση που προέκυψε με την ηγεσία του ΚΚΕ απο το 1940 και το οχι του Μεταξά ,στην εξορία του στο Σοκρούτ της Σοβιετικής Ενωσης και την αυτοκτονία του ιδωμένη μέσα απο τα απομνημονεύματα του.
“Σήμερα, ύστερα απ’όλα αφτά, δηλώνω ότι αν δεν αρθούν ΟΛΑ τα μέτρα περιορισμού, εξορίας, στέρησης ελευθε&shyρίας μετακίνησης και αναχώρησης απτή Σοβ. Ένωση που ε&shyφαρμόζονται ενάντιά μου, τότε την 1η Αυγούστου 1973, σαν έκφραση έσχατης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, θ’ αφτοκτονήσω”

ΟΜΠΙΝΤΑ
Ο Camus αναφέρει οτι :”αυτό που καλείται ως λόγος ύπαρξης μπορεί συγχρόνως να είναι και έξοχος λόγος θανάτου”.
Το μήνυμα θανάτου δίνει εξηγήσεις για τη πράξη. Είναι ένα μήνυμα ζωής .Ο Ζαχαριάδης επιθυμεί να ζήσει αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες.
Ο κ. Κοτανίδης βιώνει τις τελευταίες στιγμές του Ζαχαριάδη,αποκρυπτογραφεί τα συναισθήματα του, αποδίδει τις σκέψεις του, απολαμβάνει τη μουσική του,συνομιλεί με το γιο του και τη γυναίκα του.
Περιγράφει τον άκαμπτο ιδεολογικό κόσμο που περιβάλλει τον ήρωα-Προμηθέα ,ο οποίος κόσμος αρνείται να δει την πραγματικότητα του πόνου του εγκλωβίζοντας τον σε μια ψυχρή και θανάσιμη μοναξιά προϊονίζοντας το τέλος ως διαφυγή αλλά και ως την αδιάψευστη μαρτυρία του να υπάρξει και μετά θάνατον.
Ο Ζαχαριάδης εγκαταλείφθηκε και στη γλώσσα του ψυχικού συμβολισμού αυτό ισοδυναμεί με το θάνατο.Η σιωπή που επακολούθησε στο γεμάτο από την ανάγκη της ζωής ύστατο μήνυμα του δεν ήταν μήπως η εισαγωγή στην ακινησία που φέρει ο θάνατος Το ηχηρό δείγμα οτι οι πρώην σύντροφοι του τον είχαν ήδη τοποθετήσει στην ανυπαρξία στον “ου τόπο” στη λήθη και στη λησμοσύνη. Η προδοσία από αυτό που βίωνε ως ασφάλεια ιδεολογική αλλά και προσωπική δεν ήταν θάνατος ΟΜΠΙΝΤΑ
Η αυτοκτονία δεν εκδραματίζει τη σύγκρουση της ασυμφωνίας που προκύπτει μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και των εσωτερικών προσωπικών προσταγών Η ύστατη πράξη της αυτοκτονίας ως ανταπάντηση σ’αυτή τη λήθη-εγκατάλειψη και ο ύστατος καταγεγραμμένος λόγος του ως θέση στην ιστορία του τόπου.
Ο κ. Κοτανίδης προσέφερε στο κοινό μια εξαιρετική παράσταση και φώτισε με μοναδικό τρόπο τις προσωπικές εξομολογήσεις-συγκρούσεις-ματαιώσεις-ελπίδες και αδιέξοδα μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της σύγχρονης ιστορίας μας.
Σήμερα Κυριακή στις 7 η τελευταία παράσταση

2304ompinta1

Συντελεστές παραστασης Ομπίντα & Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη
• Κείμενο & Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
• Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
• Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
• Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
• Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
• Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
• Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος
• Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Χρυσικού, Σπύρος Περδίου

Πληροφορίες
• Τοποθεσία: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
• Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
• Τηλέφωνο: 2315 200 200
• Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη 20 Απριλίου ώρα 21:00, Παρασκευή 21 Απριλίου ώρα 21:00, Σάββατο 22 Απριλίου ώρα 21:00, Κυριακή 23 Απριλίου ώρα 19:00
• Διάρκεια παράστασης: 90′ (χωρίς διάλειμμα)
• Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία-Θεωρεία: Γενική είσοδος 14€, ηλεκτρονική προπώληση 13€, Πλατεία-Θεωρεία: Φοιτητικό και μειωμένο ειδικών κατηγοριών 10€, Ηλεκτρονική προπώληση για φοιτητικό και ειδικών κατηγοριών 9€, Α’ Εξώστης: Γενική είσοδος 10€, ηλεκτρονική προπώληση 9€, Α’ Εξώστης: Φοιτητικό και μειωμένο ειδικών κατηγοριών 8€, Β’ Εξώστης: Γενική είσοδος 6€
Προπώληση εισιτηρίων: ntng.gr και τα ταμεία του ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη με Κυριακή 8:30-21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τετάρτη με Κυριακή, 16:30-21:30, στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετάρτη με Κυριακή, 16:30-21:30, στην Πλατεία Αριστοτέλους Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 & 15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 & 14:00 & 17:30 & 20:00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *