Θα αντηχήσουν τα κάλαντα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«… Ευφραίνεσθε Δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε…» είναι ο τίτλος της παραγωγής που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (κτήριο Μ2) θα αντηχήσουν τα κάλαντα που αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό των εορταστικών ημερών από την Παραμονή των Χριστουγέννων έως την γιορτή των Φώτων.

Τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει ο Σωτήρης Αλεβίζος, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Άγγελος Τσανακάς. Συμμετέχουν επίσης η χορωδία του Ασύλου του Παιδιού, στο οποίο είναι αφιερωμένη η Χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση και μικρό σύνολο της χορωδίας «Voci Contra Tempo».

Το μελωδικό έθιμο που κυριαρχεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αφού το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα Ποσειδεώνα τα παιδιά τελούσαν το έθιμο της ειρεσιώνης τραγουδώντας στους δρόμους κρατώντας κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα (είρος ή έριον: μαλλί).

Με ευχές και παινέματα διέδιδαν το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας. Παρόμοια τραγούδια συναντάμε και στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν Ρωμαίοι και Έλληνες γιόρταζαν τα σατουρνάλια ή κρόνια και τις καλένδες. Κατά τη βυζαντινή περίοδο τα παραπάνω τραγούδια δίνουν τη θέση τους στις Βυζαντινές Καλένδες.

Διαβάστε επίσης
Καλαφάτης: "Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν" (ΦΩΤΟ)

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης οραματίστηκε και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια προσφορά στην κοινωνία της πόλης και τη νεολαία της. Μετά την υλοποίηση του οράματος και έκτοτε, επί 30 χρόνια, προσφέρει αδιάλειπτα την πραγματοποίηση των άλλων στόχων που προβλέπει το καταστατικό του με μια πλούσια παραγωγή μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η δράση της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή των μελών, που την απαρτίζουν, γίνεται με ακρόαση και οι χορωδοί της εκπαιδεύονται στη μουσική ανάγνωση και διαπαιδαγωγούνται φωνητικά από κορυφαίους μουσικοδιδασκάλους, με διευθυντή τον κ. Σωτήρη Αλεβίζο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες και κάρτες εισόδου μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2748

Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται self-test 24 ωρών.

Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.tch.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.