“Θα πεθάνω αν πεθάνεις”

Σε σκηνοθεσία Ελενας Πέγκα – Από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου στην Αυλαία

της Φαίδρας Φουντουλάκη

Εν αρχή ήν η επιλογή του έργου από τη σκηνοθέτιδα. Και επέλεξε την σουηδή συγγραφέα Anna Maria Nygren ή οποία «τορπιλίζει» εκ των έσω την εικόνα που έχουμε για την σουηδική κοινωνία. Παραβατικοί έφηβοι με ακραίες συμπεριφορές γεμάτοι απόγνωση αλιευμένοι από την προσωπική της εμπειρία που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Με παραστατικό τρόπο η συγγραφέας ανατρέπει ότι κατείχαμε και μας εμφανίζει&nbsp κάτι που αρνούμαστε να παραδεχτούμε. Ότι και η δική μας ελληνική-κοινωνική – οικογενειακή πραγματικότητα φέρει αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στις&nbsp σχέσεις μας με τους εφήβους&nbsp αυτούς. Kάποιοι έφυγαν από το πρώτο μισό της παράστασης δεν γνωρίζω αν ήταν για τη παράσταση ή για το ότι δεν αντέχουμε την αποκάλυψη του εαυτού μέσα από το βίωμα του έργου. Η και το ότι όπως λέει η Έλενα Πέγκα: «το θέμα αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία».

3103theatr1 5

Η&nbsp βία και η σταδιακή από ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά ταυτόχρονα και ο έντονος συναισθηματισμός&nbsp και η μοναξιά τους κινούνται ακραιφνώς ανάμεσα σε δύο κόσμους. Του ενήλικα και του παιδιού. Το δίχτυ που χώριζε τη σκηνή από τους θεατές ως σύμβολο της διαχωριστικής γραμμής των δύο κόσμων.

Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουν. Η βία και οι ακρότητες ως κραυγή αγωνίας «πονάω άρα υπάρχω», η ανάγκη συνύπαρξης μέσω της ζοφερής πραγματικότητας που έχουν&nbsp αντιγράψει -από πού άραγε- την ξερνούν μπροστά μας.

Μου φάνηκε οι πρωταγωνιστές να μιλούν ως να είναι μεταγλωττισμένη σειρά σαν να μιλάνε σε μια γλώσσα που δεν την καταλαβαίνουν ακριβώς απλα τη μεταφράζουν. Τη γλώσσα της κοινωνίας που τους ανέθρεψε, τη γλώσσα των μεγάλων αλλά που συναισθηματικά δεν είναι έτοιμοι να την αντέξουν. Υποκρίνονται τους μεγάλους αλλά είναι και παιδιά. Ακροβατούν επί ξυρού ακμής.
Λέει η έφηβη του ρόλου: «εμάς που μεγαλώσαμε αλλά είμαστε ακόμη παιδιά, κανείς δεν ασχολείται μαζί μας»

3103theatr1 3

Σ’ αυτή την αντίφαση κρύβεται η ουσία , τους αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες ή ως παιδιά
Έχουμε αντιληφθεί τη μετάβαση -μετάλλαξη και τα στάδια της ή όχι
Και γιατί δεν ασχολούμαστε μαζί τους
Ο έφηβος μέχρι να δημιουργήσει νέα ταυτότητα είναι εκτεθειμένος σε όλους τους κινδύνους και χρησιμοποιεί τα πάντα μέχρι να τον «δεις» να του δείξεις αγάπη. Χρειάζεται και το πλαίσιο όπως και το πειραματισμό ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
«Τι μπορώ να κάνω για να με δεις» λέει η έφηβη «Υπερβάλλω, βέβαια , θα πεις. Ουρλιάζω, ξεφωνίζω , βρίζω , γίνομαι τρελή , για να με δεις, να ρίξεις μια ματιά πάνω μου, έστω να με πλακώσεις στο ξύλο, γιατί έτσι τουλάχιστον θα ενδιαφερθείς για μένα. Καμιά φορά φοβάμαι πως θα με σκοτώσεις, και καμιά φορά θα το ‘θελα πολύ.»

Η σκηνοθέτιδα Έλενα Πέγκα προφανώς ήθελε να σοκάρει, να απογυμνώσει,&nbsp να ζουμάρει στη παραβατικότητα ,να μας κάνει να φύγουμε με σφιγμένο στομάχι. Χρησιμοποιεί τη κίνηση, τη σωματικότητα το έντονο συναίσθημα και νεότατους ηθοποιούς για να το&nbsp εκφράσουν.&nbsp Αλλοι αντέχουν άλλοι όχι.
ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ο τίτλος και γνωστό είναι πως μια μεγάλη επιθυμία θανάτου είναι επίσης μια μεγάλη επιθυμία να ζήσουμε μια ζωή διαφορετική από τη δική μας. Νομίζουμε πως θα θέλαμε να πεθάνουμε ενώ θα θέλαμε να γεννηθούμε διαφορετικά. Με την επιθυμία να ανήκουμε να&nbsp μας αγαπούν και να αγαπούμε.
Κι αυτό ισχύει για όλους μας όχι μόνο για τους εφήβους.
Ο τολμών σωθήσεται!

17670524 734277896741975 894250520 o

Συντελεστές
Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα
Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου

3103theatr1 1

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.
Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (από 30 Μαρτίου 2017 – 2 Απριλίου 2017)
Ώρες παραστάσεων: στις 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310-237700
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: Η προπώληση θα γίνεται καθημερινά από το ταμείο του Θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700 (ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. – 21:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τιμή προπώλησης : 10€

3103theatr1 2

3103theatr1 4