Θέατρο Αριστοτέλειον: «Μία νύχτα στο Βυσσινόκηπο»

Θέατρο Αριστοτέλειον

Την Τρίτη 18/10 στις 21:00 – Ελεύθερη είσοδος

Το Κέντρο Russian Word – Γραφείο Αντιπροσώπευσης του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης στην Ελλάδα, διοργανώνει μια εορταστική εκδήλωση, στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, η οποία θα διαθέτει μια αύρα αρκούντως…τσεχοφική.

Επιστρέφοντας στο δικό μας βυσσινόκηπο, μαζεύουμε τους ώριμους καρπούς των προσπαθειών μας σε αυτό το ταξίδι της μάθησης και της γνωριμίας με έναν πολιτισμό. Η εκδήλωση θα συνδυάζει την καθιερωμένη απονομή πτυχίων με μια από τις κατεξοχήν εκφάνσεις του ρωσικού πολιτισμού, το θέατρο και δη το σπουδαίο έργο ενός πρωτεργάτη του σύγχρονου θεάτρου.

Επιπλέον, θα παρακολουθήσουμε την παρουσίαση δημιουργιών σπουδαστών και φίλων. Θα μας τιμήσουν, επίσης, με την παρουσία τους ως επίσημοι προσκεκλημένοι για τη βράβευση, καθηγητές από 4 Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναστοχαστούμε το χρόνο που πέρασε – μια τόσο σημαντική έννοια στο «Βυσσινόκηπο»- και τι αυτός σημαίνει για όλους μας.

“Μετά το καλοκαίρι πρέπει να έρθει ο χειμώνας, μετά τη νεότητα το γήρας, η ευτυχία να ακολουθείται από τη δυστυχία και αντίστροφα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υγιής και χαρούμενος όλη του τη ζωή, πάντα καραδοκεί η απώλεια. Θα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για τα πάντα και να τα αντιμετωπίζει ως αναπόφευκτα απαραίτητα, όσο λυπηρό και να είναι αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθείς να εκπληρώνεις το καθήκον σου όσο καλύτερα γίνεται … και τίποτα άλλο”.

Α. Τσέχωφ (από επιστολή στον αδερφό του, Νικολάϊ).

Έτσι και εμείς, εμπνεόμενοι από αυτό το πιστεύω, αλλά κυρίως από τα ιδανικά των πρωταγωνιστών στο εξαιρετικά εμβριθές και πολυσήμαντο θεατρικό έργο “Ο Βυσσινόκηπος” του μέγα δραματουργού Αντόν Τσέχωφ, αγαπάμε καθετί το όμορφο με οποιοδήποτε κόστος, επιμένουμε στην αισιοδοξία και το έντονο ενδιαφέρον μας για την καλλιέργεια και εξέλιξη του ανθρώπου. Παράλληλα, παραφράζοντας λόγια του ιδίου: “Αν έχουμε ένα ταλέντο, του δείχνουμε σεβασμό. Θυσιάζουμε σε αυτό την ανάπαυση […], τη ματαιοδοξία… Είμαστε περήφανοι για το ταλέντο μας. Πέρα απ’ αυτά, είμαστε σχολαστικοί”.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να δημιουργούμε δίχως να υπολογίζουμε τον κόπο, καλωσορίζοντας οτιδήποτε μας περιμένει στη διαδρομή αυτή. Με λίγα λόγια, επιδιώκουμε να “συναντήσουμε” το ιδανικό της σοφίας, το οποίο είχε κατά νου ο ίδιος ο Τσέχωφ. Την ουσία όλων αυτών επιδιώκουμε να ενσταλάξουμε στην καινούρια αυτή δημιουργία, η οποία θα βασίζεται στο “κύκνειο άσμα” του αναμορφωτή του σύγχρονου ρωσικού και παγκοσμίου θεάτρου Τσέχωφ, τον “Βυσσινόκηπο”.

Παρότι έργα του έχουν ανέβει πολλές φορές σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια εντελώς νέα ματιά στο συγκεκριμένο έργο, η οποία αναμφίβολα θα μείνει αξέχαστη.

αφίσα βυσσινοκηπος Αριστοτέλειον

Συντελεστές:

Φορέας Νέων Θεσσαλονίκης/ Youth Action Thessaloniki
Κείμενα: Ζουράβλεβα Τατιάνα, Ρουντίανοβα Όλγα, Ουντριτσόβα Μαρία, Καλφόπουλος Γιώργος, Κυριακίδου Μαρία, Κωστόπουλος Γιώργος
Σκηνοθεσία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Ηθοποιοί: Σπουδαστές θεατρικών εργαστηρίων Θεάτρου Σοφούλη
Παρουσιαστές: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Γιαϊλίδης Αθανάσιος
Μουσική: Μανδαλιάνος Γιώργος
Camera: Περπερίδης Παναγιώτης
Videography: Καϊτεζίδης Σταύρος
Οργάνωση Παραγωγής-Επικοινωνίας: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Εθελοντική ομάδα- σπουδαστές του Κέντρου Russian Word: Αναγνωστοπούλου Μαρία, Αργυρίου Βασίλειος, Βλάχου Αγάπη, Γιαϊλίδης Αθανάσιος, Γιακουμή Ελένη, Γρυλλάκης Γεώργιος, Δρογαλάς Παναγιώτης, Εμμανουήλ Ιωάννης, Ιωαννίδου Ελένη, Καβακοπούλου Ελπίδα, Καβακοπούλου Χριστίνα, Καλφόπουλος Γεώργιος Κορνήλιος, Καραβασιλίδης Παναγιώτης, Καραγκούνη Μαρία, Κεχαγιά Παρασκευή, Κόνιαρη Αθανασία, Κοτσίδου Ελένη, Κρασσάς Αριστοτέλης, Κυριακίδου Μαρία, Κωστόπουλος Γεώργιος, Μαγκλαβέρα Μιράντα, Μακαβός Ελευθέριος, Μήλιου Άννα, Μίχου Ελευθερία, Μπάκου Έυα, Μπασλή Δομνίκη, Παπαϊωάννου Μαρία, Πασχάλη Μαρία, Πλιάτσικα Δήμητρα, Πλιάτσικα Μαρία, Ρίζου Βασιλική, Ροδοβίτης Μάριος, Ρόκκου Αθηνά, Ταξοπούλου Βασιλική, Τέγου Ελένη, Τουτουδάκη Σταυρίνα, Τριανταφυλλίδης Ανδρέας, Ζαφειρία Τσερτσενέ, Τσινζάροβα Στεφανία, Τσουβάλας Μενέλαος Άγγελος, Χάρμπας Βάιος, Χατζηθεόκλητος Ηρακλής, Χατζηκυριάκου Μαργαρίτα, Χρίστογλου Ιουλία.
Δημοσιογραφική ομάδα: Δέτσικα Βασιλική, Βάιος Χάρμπας,
Μακιγιάζ: Δεμερτζή Σοφία

Είσοδος Ελεύθερη

Τατιάνα Ζουράβλεβα: “Βραβεύονται μέσω των πιστοποιήσεων οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουμε ομαδικά”

Τατιάνα Ζουράβλεβα

Η Επικεφαλής του Κέντρου της Ρώσικης Γλώσσας, Russian Word, Τατιάνα Ζουράβλεβα μιλάει για την μοναδική αυτή εκδήλωση.

– Πώς και αποφασίσατε να κάνετε μια εκδήλωση απονομής πτυχίων γλωσσομάθειας ρωσικής γλώσσας και να δώσετε μια άλλη ματιά και έκταση σε ένα τέτοιο γεγονός;

– Θα ξεκινήσω παραθέτοντας μια φράση του νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μαν (1875-1955) σύμφωνα με τον οποίο «Η ομιλία είναι από μόνη της πολιτισμός». Πώς, λοιπόν, μπορούμε να μιλήσουμε για τη ρωσική γλώσσα εξαιρώντας από αυτή το ρωσικό πολιτισμό, ενώ πρόκειται για δυο αλληλένδετες έννοιες; Για να μάθεις σωστά τη γλώσσα ενός λαού, πρέπει να κατανοήσεις το πώς αυτός σκέφτεται, αισθάνεται, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, ζει και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν την εθνική του ταυτότητα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τσέχωφ είναι μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ένας από τους πρωτοπόρους και διαμορφωτές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι τα θεατρικά του έργα είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο πολιτισμό. Έργα του, όπως «ο Βυσσινόκηπος», το οποίο επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας υλικό και μελετώνται από τους σπουδαστές μας. Το εν λόγω έργο έχει πραγματικά βαθιά, διαχρονικά νοήματα που έχουν αντίκρυσμα στη ζωή και την καθημερινότητά μας, αλλά και σε όσα πρεσβεύουμε ως εκπαιδευτικός φορέας.

Κυρίαρχο σύμβολο είναι ο κήπος που συμβολίζει τον πολιτισμό, ο οποίος απαιτεί συνεχή φροντίδα, υπομονή και κόπο για να καλλιεργηθεί, πράγμα που προσπαθούμε να αναπτύσσουμε συνεχώς ως Russian Word. Παράλληλα, κυριαρχούν έννοιες, όπως αυτή της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, της απώλειας, του παρόντος, του παρελθόντος και της σύνδεσης αυτών.

Κατά συνέπεια, αυτή η εκδήλωση και η σύνδεση που επιλέξαμε να κάνουμε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους σπουδαστές να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα διδάσκονται. Φυσικά, το αποτέλεσμα της εκδήλωσης δεν είναι άλλο παρά οι ώριμοι πλέον καρποί που θα μαζέψουμε από τον κήπο μας, τα δικά μας «βύσσινα», οι καρποί των τεράστιων προσπαθειών καθηγητών και σπουδαστών που μας οδήγησαν στην επιτυχία.

– Τι σημαίνει αυτή η εκδήλωση για εσάς και τι πιστεύετε ότι θα σημαίνει για τον κόσμο; Τι θεωρείτε ότι θα κερδίσει παρακολουθώντας την;

– Ως φορέας, έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και αγάπης με τους σπουδαστές μας, πολλοί εκ των οποίων φοιτούν στο Κέντρο μας περισσότερα χρόνια από ότι διαρκούν συνολικά οι σπουδές τους στο πανεπιστήμιο.

Για εμάς, λοιπόν, εκδηλώσεις σαν αυτή, όπου βραβεύονται μέσω των πιστοποιήσεων οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουμε ομαδικά ως σπουδαστές και καθηγητές, είναι η μέγιστη χαρά που μπορούμε να λάβουμε.

Τα χαμογελαστά και συγκινημένα πρόσωπα στη διάρκεια της εκδήλωσης αποτελούν για εμάς τους καθηγητές το μεγαλύτερο δώρο. Αναφορικά με τον υπόλοιπο κόσμο, ελπίζουμε μέσα από όλο αυτό το εγχείρημα να φανεί ότι όταν μοχθήσεις και καλλιεργήσεις σωστά θεμέλια, πολύ γρήγορα θα είσαι σε θέση να συλλέξεις «μια καλή και πλούσια σοδειά από τον κήπο σου».

– Ποιό είναι το περιεχόμενο αυτής της βραδιάς; Τι θα περιλαμβάνει;

– Να αναφέρω πρώτα ότι τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Ακόμη, θα συμμετέχουν ηθοποιοί του Θεάτρου Σοφούλη και, φυσικά, εθελοντικά 73 σπουδαστές μας.

Η βραδιά θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο «Ο Βυσσινόκηπος», χαιρετισμούς από εκπροσώπους – καθηγητές 3 ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και από το Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης και φυσικά την απονομή των πτυχίων των σπουδαστών, καθώς και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής για τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν, όπως, μεταξύ άλλων, το πολύ επιτυχημένο Πρόγραμμα «Ιστορία της Ρωσίας» του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, το οποίο θα συνεχίσει και φέτος και τα μαθήματά του θα διεξαχθούν από καθηγητές ρωσικών πανεπιστημίων.

– Συνεργάζεστε με έναν αξιόλογο άνθρωπο και διακεκριμένο καλλιτέχνη που έχει αναλάβει την οργάνωση και τη σκηνοθεσία της βραδιάς. Με ποια κριτήρια αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον Κρίτωνα Ζαχαριάδη;

– Το φθινόπωρο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, μαζί με 40 σπουδαστές μας, το Θέατρο Σοφούλη για να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική παράσταση «Το παλτό», η οποία ήταν βασισμένη στη διάσημη ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ. Εκεί, αφού παρακολουθήσαμε έκθαμβοι την παράσταση, μπορέσαμε να συνομιλήσουμε με τους πρωταγωνιστές, Κρίτωνα Ζαχαριάδη και Βασίλη Κανελλόπουλο, τον σκηνοθέτη, Καραγιάννη Αντώνη, και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης. Έτσι πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας επαφή με τον Κρίτωνα και έκτοτε αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη συνεργασία.

Όταν, λοιπόν, προέκυψε η ιδέα για την εν λόγω εκδήλωση και διαμορφώθηκε ένα πρώτο πλαίσιο, επικοινωνήσαμε με τον Κρίτωνα, ο οποίος, πάντα ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, σύντομα συμφώνησε να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στο όλο εγχείρημα. Χάρη στην προσπάθεια του ίδιου, αλλά και όλων των συμμετεχόντων στην προετοιμασία και την οργάνωση, η εκδήλωση δεν μπορεί παρά να μείνει αξέχαστη σε όλους όσους έρθουν να την παρακολουθήσουν!

-Επόμενοι στόχοι σας μετά τη συγκεκριμένη βραδιά; Μελλοντικά σχέδια;

– Ως φορέας, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Σκοπός μας είναι αυτή η εκδήλωση να αποτελεί μόνο την αρχή για αντίστοιχα πολιτισμικά δρώμενα. Επιθυμία μας είναι κάθε χρόνο να διοργανώνουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε μια διαφορετική ρωσική πραγματικότητα – σύμβολο κάθε φορά.

Κέντρο της Ρώσικης Γλώσσας, Russian Word

 

Exit mobile version
%%footer%%