Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τη Νόνικα Γαληνέα (ΦΩΤΟ)

το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα

Μία από τις πιο ευγενικές μορφές του ελληνικού θεάτρου

Με βαθιά θλίψη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα. Μία από τις πιο ευγενικές μορφές του ελληνικού θεάτρου, που αγαπήθηκε και καταξιώθηκε ως πρωταγωνίστρια, μεταφράστρια και θιασάρχης.

Η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Δείτε επίσης: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία της Νόνικας Γαληνέα

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά.

το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο, ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης  Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: Γιατί αναβλήθηκε ο γάμος της με τον Πηλαδάκη

Είχε συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα

Είχε μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο «Η ζωή μου» (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο «Επέστρεφε» (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.
Η μόνη Ελληνίδα ηθοποιός που έπαιξε δύο φορές στο Covent Garden στα αγγλικά.

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:

Αυτοκράτωρ Μιχαήλ / Τερζάκης Άγγελος (Συγγραφέας) / Νικολαΐδης Βασίλης (Σκηνοθεσία) – Βασιλικό Θέατρο (22/10/2004)
[Ηθοποιός]
Η Ιωάννα στην πυρά / Ονεγκέρ Αρτύρ, Κλοντέλ Πωλ (Συγγραφέας) / Μοσχόπουλος Θωμάς (Σκηνοθεσία) – Ο.Μ.Μ.Α. – Αίθουσα φίλων της μουσικής (26/02/2004)
[Ηθοποιός]
Μια ευαίσθητη ισορροπία / Άλμπη Έντουαρντ (Συγγραφέας) / Αρμάος Νίκος (Σκηνοθεσία) – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Υπερώο (15/11/1991)
[Μετάφραση]

το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα