23 χρόνια από το χαμό της Νταϊάνα που σόκαρε τον κόσμο

Νταϊάνα

Το τραγικό δυστύχημα και η δύσκολη ζωή και οι θεωρίες συνωμοσίας

Νταϊάνα: 31 Αυγούστου 1997. Η μαύρη Mercedes του τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντόντι αλ Φαγιέντ, διασχίζει τους δρόμους του Παρισιού με ιλιγγιώδη ταχύτητα, για να αποφύγει τους παπαράτσι που καραδοκούν για μία φωτογραφία του ζευγαριού.

Περίπου στις 12:23 π.μ., ο οδηγός του αυτοκινήτου χάνει τον έλεγχο στο τούνελ Ποντ ντ΄ Άλμα και αυτό καρφώνεται στην 13η κολώνα στήριξης της οροφής του τούνελ.

Από τη σφοδρή σύγκρουση χάνουν ακαριαία τη ζωή τους ο οδηγός και ο σύντροφος της πριγκίπισσας, ενώ η Νταϊάνα αφήνει την τελευταία της πνοή ύστερα από μερικές ώρες στο νοσοκομείο σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Αυτό ήταν το άδοξο τέλος της αγαπημένης «πριγκίπισσας του λαού», η ζωή της οποίας μόνο βγαλμένη από κάποιο παραμύθι δεν ήταν. 23 χρόνια μετά το πρόσωπό της συνεχίζει να συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, σχετικά με το περίεργο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή και συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Το «περίεργο» τροχαίο και οι συνωμοσίες

Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από το τραγικό τροχαίο που έγραψε τον επίλογο στη ζωή της Νταϊάνα. Να σημειωθεί πως η ίδια δεν έχασε τη ζωή της ακαριαία, αλλά όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, έτρεχε από τη μύτη και τα αυτιά της αίμα, ψελλίζοντας «αφήστε με ήσυχη», όταν πλησίασαν οι παπαράτσι.

Ο γιατρός Δρ Μάιλεζ ήταν ο πρώτος που την πλησίασε τελικά και της τοποθέτησε το οξυγόνο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Νταιάνα απο τα συντρίμμια και τη μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 1:18 μετά τα μεσάνυχτα και εκεί άρχισε ο Γολγοθάς των γιατρών. Η Νταϊάνα πάθαινε συνεχείς καρδιακές προσβολές και οι γιατροί προσπαθούσαν να την επαναφέρουν, ενώ με τρόμο διαπίστωσαν ότι απο τη σύγκρουση η καρδιά της είχε αποκολληθεί (!) και είχε πάει στα δεξιά του σώματός της.

Τελικά πέθανε στις 4 το πρωί σε ηλικία μόλις 36 ετών, βυθίζοντας στο πένθος εκατομμύρια ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα των γαλλικών αρχών, το τροχαίο προκλήθηκε από τον οδηγό της Mercedes, ο οποίος οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα και μεθυσμένος. Μάλιστα, η θεωρία αυτή εντάθηκε, όταν κατά τη νεκροψία βρέθηκαν στον οργανισμό του ίχνη αντι-ψυχωτικών φαρμάκων.

Ωστόσο, οι συνωμοσίες ακόμη κρατούν καλά. Από το Φεβρουάριο του 1998, ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ -και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz, για το οποίο εργαζόταν ο οδηγός- επέμενε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας, και αργότερα ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα ήταν οργανωμένο από την MI6 για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας που διαφωνούσε με τη σχέση της Νταϊάνας με το γιο του.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο απορρίφθηκαν από τις Γαλλικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα, καθώς και από την μετέπειτα έρευνα της Metropolitan Police.

Οι τρεις συνωμοσίες που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι τρεις:

α) οι Μυστικές Υπηρεσίες οργάνωσαν το τροχαίο, γιατί το παλάτι ήταν δυσαρεστημένο από τη ζωή της Νταϊάνα, ενώ φήμες έκαναν λόγο για πιθανή εγκυμοσύνη από τον αλ Φαγιέντ,
β) ο πραγματικός στόχος ήταν ο σύντροφος της πριγκίπισσας και η ίδια ήταν απλά μια παράπλευρη απώλεια,
γ) η ίδια η Νταϊάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της, για να ζήσει μια νέα ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα μετά το τροχαίο στο Παρίσι

Ο λοχίας Χαβιέ Γκουρμελόν, πυροσβέστης, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βρέθηκε τυχαία στο σημείο του δυστυχήματος ισχυρίζεται σήμερα ότι μόλις είδε την πριγκίπισσα θεώρησε ότι θα τα καταφέρει και θα ζήσει. Όταν πλησίασε η Νταϊάνα είχε τις αισθήσεις της. «Θεέ μου τι συνέβη», έλεγε, σύμφωνα με τον Γκουρμελόν.

Λεπτά αργότερα σταμάτησε να αναπνέει και ο πυροσβέστης της έκανε τεχνητή αναπνοή. Η πριγκίπισσα άρχισε να αναπνέει ξανά. Μιλώντας στη Sun είπε: «Μπορούσα να δω ότι ήταν ελαφρά τραυματισμένη στον δεξιό της ώμο, αλλά εκτός από αυτό δεν έβλεπα κάποιο άλλο σημαντικό τραύμα.

Δεν υπήρχε καθόλου αίμα. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα ότι θα ζήσει. Στο ασθενοφόρο ήταν ζωντανή και περίμενα ότι θα ζήσει. Αλλά μετά έμαθε ότι πέθανε».

Η ζωή της «Lady D»

Η Νταϊάνα Σπένσερ γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε στο περιβάλλον μιας ευκατάστατης οικογένειας, που είχε στενούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια. Όταν πέθανε ο παππούς της, ο πατέρας της Έντουαρντ Τζον Σπένσερ κληρονόμησε τον τίτλο του κόμη του όγδοου του Σπένσερ, κληροδοτώντας στην ίδια τη Νταϊάνα τον τίτλο της Λαίδης.

Στα οκτώ της χρόνια οι γονείς της πήραν διαζύγιο. Η απιστία της μητέρας της βοήθησε τον πατέρα της να κερδίσει την κηδεμονία των τεσσάρων τους παιδιών. Το διαζύγιο, θα παραδεχόταν η πριγκίπισσα πολλά χρόνια αργότερα, άφησε ψυχολογικά τραύματα στην μικρή -τότε- κόρη τους.

Τα σχολικά της χρόνια τα πέρασε σε ιδιωτικό σχολείο του Kent αλλά και εσώκλειστη, σε κολέγιο στην Ελβετία όπου, παρότι δεν ήταν άριστη μαθήτρια, η δυναμική προσωπικότητα, η δραστηριότητά της την βοήθησαν να κερδίσει τις εντυπώσεις από νωρίς.

Το ειδύλλιο με τον πρίγκιπα Κάρολο άρχισε στα μέσα του 1980, όταν άρχισαν να βγαίνουν. Στις 24 Φεβρουαρίου΄1981, το παλάτι ανακοινώνει τους αρραβώνες του διαδόχου του θρόνου με τη νεαρή νηπιαγωγό.

Στις 29 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, 3.500 καλεσμένοι παραβρέθηκαν στον «γάμο της δεκαετίας», ενώ περίπου 750 εκατ. άνθρωποι, σε όλο τον πλανήτη έμειναν συντονισμένοι στις τηλεοπτικές τους οθόνες για να παρακολουθήσουν το γεγονός. Η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ είχε γίνει πια, και επίσημα, η αγαπημένη πριγκίπισσα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Στις 21 Ιουνίου του 1982, η Νταϊάνα και ο Κάρολος υποδέχτηκαν το πρώτο τους παιδί (και μελλοντικό βασιλιά της χώρας), τον πρίγκιπα Γουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις και δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984, θα ερχόταν στον κόσμο το δεύτερο παιδί του γαλαζοαίματου ζευγαριού, ο πρίγκιπας Χάρι.

Οι φωτογραφίες του ζευγαριού μπορεί να έδειχναν ότι η Νταϊάνα διένυε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της, αλλά τα προβλήματα στον γάμο της είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους πριν ακόμα γεννηθεί το δεύτερο παιδί.

Η ίδια είχε αναλάβει πολλούς ρόλους, της μητέρας, της συζύγου, της πριγκίπισσας, του δημόσιου προσώπου, που από μόνοι τους ήταν πολύ απαιτητικοί.

Σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη ζωή της, την επιλόχεια κατάθλιψη και τη βουλιμία από τα οποία έπασχε άρχισε να πιέζεται, να κλείνεται στο παλάτι και να χαράσσει τα χέρια και τα πόδια της με ξυράφια. Μάλιστα, φημολογείται πως είχε κάνει από μία απόπειρες αυτοκτονίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος από την άλλη, μη ξέροντας πως να χειριστεί αυτή την κατάσταση, σιγά σιγά απομακρύνθηκε από τη Νταϊάνα, η οποία προσπάθησε να βρει ασχολίες και να αποκτήσει έναν σκοπό. Η πριγκίπισσα αφιερώθηκε στις φιλανθρωπίες, στον αγώνα κατά του AIDS, αλλά και στην κατάργηση των ναρκοπεδίων ανά τον κόσμο.

Η ίδια έγινε η πρώτη διάσημη που φωτογραφήθηκε να έρχεται σε άμεση επαφή με ασθενή του AIDS το 1987, βοηθώντας, έτσι, στο τέλος του μύθου που ήθελε την ασθένεια να μεταδίδεται με την αφή.

Το 1992 ανακοινώνεται από το παλάτι ότι το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση και το 1996 εκδίδεται το διαζύγιό τους. Στους όρους του διαζυγίου αναφερόταν και ότι η Νταϊάνα θα εισέπραττε 28 εκατομμύρια δολάρια, συν 600 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα απαρνούνταν τον τίτλο της Αυτής Μεγαλειοτάτης.

Τον Ιούνιο του 1997 γνωρίζει τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, καθώς βρέθηκε καλεσμένη στην έπαυλή του. Εκεί γνωρίζει τον γιό του και ο έρωτάς τους αρχίζει. τους επόμενους δύο -σχεδόν- μήνες το ζευγάρι έκανε τις διακοπές του με το πανάκριβο γιοτ της οικογένειας Φαγιέντ στη Μεσόγειο με τους παπαράτσι να προσπαθούν εναγωνίως να τραβήξουν μία φωτογραφία τους.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *